2024. április 18., csütörtök

Merész tervek 2019-re

Szűkös anyagi lehetőségek közepette próbál hatékony maradni a kishegyesi helyi közösség

A kishegyesi helyi közösség az elmúlt évben folyamatosan munkálkodott a beruházásokon, projektumokon, és segítséget nyújtott a polgárok különböző problémáinak megoldásában. Az intézmény munkáját nagyban nehezítette, hogy hatásköreit megnyirbálták, pénzforrásait pedig csökkentették – mondta el Sipos Tibor, a helyi közösség titkára, majd azzal folytatta, hogy 2018-ban kiemelt figyelmet szenteltek épületeik karbantartásának.

Sipos Tibor (Fotó: Lakatos János)

Sipos Tibor (Fotó: Lakatos János)

– A múlt évben sikerült javításokat végeznünk a művelődési otthon tetőszerkezetén, valamint felújítottuk az épület elektromos hálózatát is. Az Anna-napi rendezvénysorozat költségeinek nagy részét a helyi közösség magára vállalta, akárcsak a szervezés javát. Az év vége felé a kommunális közvállalattal közösen új klóradagolókat építettünk be a kutakba, valamint ezeknek a kutaknak a javítását is támogattuk anyagilag. Kiemelkedően jó az együttműködés a nyugdíjas-egyesülettel, a művelődési egyesülettel és a női fórummal, de a többi civil szervezettel és sportegyesülettel is zavarmentes a közös munka. Támogattunk különböző rendezvényeket, utazásokat és infrastruktúrát biztosítottunk az egyesületek munkájához. Részt vettünk a közmunkaprogramban, s ezáltal a közterületek karbantartásában és a szemétgyűjtésben is szerepet vállaltunk. A kommunális közvállalattal közösen végeztük a járdák javítását, az árkok szélesítését és ásását – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy a lakosság továbbra is őket keresi meg különböző közterületi és kommunális problémáival, noha ez már nem a helyi közösség illetékessége. Ilyen esetekben útbaigazítják az embereket, hogy hova forduljanak panaszaikkal.

Az idén is számos infrastrukturális és nem infrastrukturális terve van a helyi közösségnek.

– A szűkös anyagi lehetőségek miatt a jövőben a kommunális közvállalattal közösen az égető problémákra fogunk összpontosítani. Már folyamatban van a Park és a Magyar utcák sarkán lévő vízelvezető árok javítása, a Kúlai úton egy ülepítő árok kialakítása, valamint a Lehel utcában az útpadka egy szakaszának bővítése, mivel az esővíz elmosta az út szélét. Emellett tervben van a vízhálózat cseréje és a közkutak karbantartási költségének részbeni finanszírozása. Ha lehetőség nyílik rá, a járdák és az utcarészek betonozását is meg fogjuk valósítani. Mindenképpen dolgozni fogunk a labdarúgópálya öltözőjének és gondnoki lakásának felújításán. A nem infrastrukturális tevékenységek közül kiemelném, hogy az idén van Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulója. Épp ezért testvértelepülésünkkel, Békésszentandrással számos programot tervezünk, és azokba bevonjuk az általános iskolát és a civil szervezeteket is. Az idén is megszervezzük az Anna-napot, aminek a programját szeretnénk tovább bővíteni. Már folyamatban van az első világháborúban elesett kishegyesiek emléktáblájának kidolgozása, a falunapi program keretében leplezzük le – mondta el titkár, majd arról is szólt, hogy a legnagyobb volumenű projektumuk a szövetkezeti otthon felújítása lesz.

– A szövetkezeti otthon felújításának tervdokumentációja már 2018-ban elkészült. Bízok benne, hogy az idén már a beruházások is megkezdődhetnek. Ezáltal a könyvtár lehetőséget kap arra, hogy átköltözzön új helyére, valamint itt kialakítunk egy civil központot is. Ennek az épületnek a felújítását a művelődési egyesülettel közösen valósítjuk meg, a Magyar Nemzeti Tanács segítségével. Emellett pályázni fogunk a projektumra, de a saját forrásainkat és az önkormányzatét is felhasználjuk – számolt be Sipos.