2024. április 18., csütörtök

Már nem fehér, de bűzös

A Krivaja patak szennyezői megkeserítik a bajsaiak mindennapjait

Harminc évvel ezelőtt kezdődött és az utóbbi évtizedben csúcsosodott a Krivaja patak szennyezése. A Topolya utáni szakasz mentén élők egyre hangosabban panaszkodnak az elviselhetetlen bűzre. A probléma egyik első elszenvedője Bajsa. A falu helyi közössége az ősz folyamán a DTD Közvállalat közreműködésével kigallyaztatta a medret, hogy ne álljon benne a víz, illetve gyorsabban elfolyjon. Az utóbbi napokban azt tapasztalják a helyiek, hogy már nem fehér a víz.

Lackovics Károly (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Lackovics Károly (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A problémát igazából nemcsak a bűz, hanem a benne található vegyszerek is jelentik. – mondja Lackovics Károly, a helyi közösség tanácselnöke.

– Nem mondok semmi újat azzal, hogy a Krivaja fő szennyezői a két vágóhíd, az állati eredetű hulladékot feldolgozó üzem, és a város szennyvize is megteszi a maga hatását. Mindeddig egy laboratórium sem merte vállalni a felelősséget, hogy kielemezze a patak vízének a tartalmát, illetve megállapítsa az összetevőit. Már amikor évekkel ezelőtt felkértük a tartományi szinten illetékes felügyelőséget, hogy tegye meg ezt a lépést, szinte szóba sem akartak velünk állni, azt állítván, hogy a szabadkaiak az illetékesek. Azóta Aleksandar Vučić kormányelnökhöz is fordultunk segítségért, és az a hivatalos válasz érkezett, hogy a tartományi inspekció az elemzésért felelős hivatalos szerv. Amit mi biztosan tudunk a vízzel kapcsolatban, hogy az egykor dús növény- és állatvilággal rendelkező mederben minden élőlény kipusztult – mutatott rá a tanácselnök, és elmondta azt is, hogy a nagyszabású tüntetésük után figyelt fel a politika a Krivaja állapotára, és onnantól kezdve történtek határozott tartományi szintű lépések az ügyben.

– 2024-ig határozták meg a víztisztító elkészülésének a határidejét, amit a hatástanulmány még tovább tolhat. Ez után érkezett a legutóbbi információ, hogy két éven belül megépül a szennyvíztisztító. Én bízom abban, hogy civilizált országhoz méltóan, a lehető leghamarabb megoldjuk ezt a több település életét megkeserítő gondot – mondta a tanácselnök. Az utóbbi hetek jó híre, hogy a patakocska vize nem tejfehér, ez azonban gyenge vigasz, mert a szaga továbbra is kellemetlen.

Télen-nyáron gyöngyözik és bűzlik a Krivaja Bajsán (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Télen-nyáron gyöngyözik és bűzlik a Krivaja Bajsán (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- Sajnos velünk, a helyi közösség illetékeseivel nem kommunikál egyik szennyező cég sem. Nemhivatalos forrásból hallottuk, hogy az egyik gyár üzembehelyezett egy fajta tisztító berendezést. Hogy a problémát egy kis jóindulattal milyen hatásosan lehetne kezelni, azt bizonyítja, hogy a karácsonyi-újévi ünnepek környékén, amikor nem üzemeltek a vállalatok, a víz öt nap alatt kitisztult, és nem bűzlött – zárta gondolatát Lackovics.

Plohl Edvintől, a falu titkárától az iránt érdeklődtünk, hogy a gazdasági helyzet miatt egyébként is mobilis fiatalság otthonmaradási szándékára milyen hatással van Bajsán az évek óta terjengő bűz.

- Biztos, hogy közrejátszik, mint egyik tényező, de azért nem ez a fajsúlyos ok, sokkal inkább gazdasági jellegű. Azért mi a közigazgatásban minden lehetőségünkre álló eszközzel azon dolgozunk, hogy megkönnyítsük annak a csaknem kétezer falubelinek az életét, jobbá tegyük az életminőségét azoknak, akik itthon maradtak. Ebbe beletartozik, hogy 2017-ben nagyszabású tüntetést szerveztünk a Krivajáért, amelyen 600 ember jelent meg.

Plohl Edvin (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Plohl Edvin (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Plohl rámutatott arra is, hogy két éve már az egész falu szenved a patak vizéből áradó bűz miatt.

- Bajsán koncentrálódik a Krivaja szaga. A téli hónapokban némiképpen megkönnyebbülhet a falu nagy része, hiszen csak a folyás mentén érezhető a bűz, de nagy melegben szenved mindenki –  nyilatkozta a település titkára, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy felelős, és konkrét lépésekkel hamarosan megoldódhat a folyócska menti települések problémája.

Tavaly Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke jelenlétében a topolyai és a kishegyesi község határozott ígéretet kapott a helyzet mihamarabbi orvoslására. A tartományi költségvetés tervezésében az idén két tételben szerepel a szennyvíztisztító, a 191,5 millió dináros támogatás mellé önrészként 100 millió dinárt vállalt magára a topolyai önkormányzat.