2024. április 25., csütörtök
DAKAR-RALI

Price és a többi hős

A limai befutóval csütörtökön véget ért a 41. Dakar-rali, aminek végeredményét tömören úgy lehet megfogalmazni, hogy a motorosoknál heroikus küzdelemben a 2016-os bajnok Toby Price nyert (az ausztrálnak nem egész két hónappal ezelőtt megműtötték a csuklóját egy eltörött csontocska miatt), az autósoknál a kiválóan taktikázó katari Nasszer al-Attiyah, a kamionosoknál a negyedik titulust ünneplő orosz Eduard Nyikolaev, a quadosoknál pedig az idén legyőzhetetlen argentin Nicolas Cavigliasso győzött. A perui fővárosba egyébként 75 motorkerékpár, 76 gépkocsi, 13 kamion, 15 quad és 20 ún. side by side jármű ért be és ünnepeltette magát a nézősereggel.

Toby Price végig sérülten küzdött a bajnoki címért, és nyert! (Fotó: Beta/AP)

Toby Price végig sérülten küzdött a bajnoki címért, és nyert! (Fotó: Beta/AP)

A zárószakaszon már senki nem kapkodott, kivéve a chilei Pablo Quintanillát, aki megpróbálta ledolgozni egy perces hátrányát Price mögött, a száguldásnak viszont nyögés lett a vége, mert leesett a motorról, így végül még a pódiumra sem került, mert időközben megsemmisítették a brit Sam Sunderland 3 órás büntetését. A KTM ezzel zsinórban a 18. Dakar-győzelmét könyvelhette el, bármennyire is igyekezett a Honda, a Yamaha és a KTM-et rejtő Husqvarna az idén. A szerelő nélküli mezőnyt – amelyben Saghmeister Gábor és Gyenes Emánuel is indult – a holland Edwin Strover nyerte meg, s érdekesség, hogy az orosz Anasztaszja Nyifontova személyében az első olyan nőt (két gyermek édesanyját) tisztelhetjük, aki ebben a kategóriában végigment.

Al-Attiyah – akit egyébként joggal neveznek a „sivatag hercegének” – sem sietett, de most azzal dicsekedhet, hogy három különböző autómárkával nyert már, ezúttal a Toyotával, amely a japán cég első sikere a világ legnehezebb terepversenyén. Szalay Balázs viszont joggal bonthatott pezsgőt, mert hosszú dakaros pályafutása legjobb eredményét ismételte meg, egy összetettbeli 20. hely az övé. „Megküzdöttünk ezért a célbaérkezésért, s ezért a huszadik helyezésért, amelynek nagyon örülök. Noha voltunk már huszadikak, évről évre nehezebb a verseny, sűrűbb a mezőny, egyre több gyári autót adnak bérbe és egyre több a jó és rutinos versenyző. Nagyon szép eredmény a huszadik hely, megküzdöttünk érte, sok kitartás kellett, hogy elérjük. Csapatmunka volt: Bunkoczi Laci és a szervizes srácok nélkül nem ment volna” – nyilatkozta Szalay.

Szólni kell az SxS kategóriáról is pár szót: a quadok és a kocsik furcsa mixkategóriájában az öt év után visszatért egykori motoros, a chilei Francisco Lopez Contardo győzött.

Az utolsó szakaszt egyébként a motorosoknál Price, az autósoknál a címét elveszítő spanyol Carlos Sainz, a kamionosoknál a holland Ton van Genugten (Iveco), a quadosoknál pedig az a Cavigliasso nyert, akitől az idén csak egy szakaszgyőzelmet tudtak elvenni.

S, hogy mit rejt a jövő? Kérdőjeles. Sokan azt mondják, ez lesz az utolsó ilyen Dél-Amerikában, de az idén bebizonyosodott, hogy egyetlen ország is képes ilyen jó és nehéz versenyt rendezni, bár egy kicsit már unalmas volt a homok. De hát Afrikában sem lenne sokkal másképp, így várjuk ki a végét!

A végső élcsoport, motorosok: 1. Price (KTM) 33:57,16 óra, 2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 9,13, 3. Sunderland (KTM) 13,34 perc lemaradás stb. Autósok: 1. Al-Attiyah (Toyota) 34:38,14 óra. 2. Nani Roma (spanyol, Mini) 46,42 perc, 3. Sébastien Loeb (francia, Peugeot) 1:54,18 óra lemaradás stb. Kamionosok: 1. Nyikolajev (Kamaz) 41:01,35 óra, 2. Dmitrij Szotnikov (Kamaz) 25,36 perc, 3. Gerard de Rooy (holland, Iveco) 1:34,44 óra lemaradás stb. Quadosok: 1. Cavigliasso (Yamaha) 43:01,54 óra, 2. Jeremias Gonzales Ferioli (argentin, Yamaha) 1:55,37, 3. Gustavo Gallego (argentin, Yamaha) 2:,11,48 óra lemaradás stb.