2024. április 25., csütörtök

Robotikát és mechatronikát is tanulnak majd

Az adai Műszaki Iskola keresett szakmákat, képzett oktatókat és modern taneszközöket biztosít a tanulóknak

Az adai Műszaki Iskola végzős tanulóinak hatvanöt százaléka továbbtanul főiskolán vagy egyetemen, a többiek viszont az iskolapadból kilépve szinte azonnal munkába állnak a termelésben. Gilice Hilda igazgatónő elmondta, a gépészet, az elektrotechnika és az építészet-földméréstan szakterületen jól képzett tanárok és a legkorszerűbb taneszközök segítik a diákokat a megfelelő elméleti és gyakorlati tudás megszerzésében, amellyel bárhol megállják a helyüket. A megkérdezett diákok is megerősítették, hogy megérte a Műszaki Iskolába iratkozni, ahol alapos szakmai ismereteket szereztek a továbbtanuláshoz és a munkába álláshoz egyaránt.

Az elektrotechnikus tanulók az egyik szaktanteremben (Csincsik Zsolt/Műszaki Iskola)

Az elektrotechnikus tanulók az egyik szaktanteremben (Csincsik Zsolt/Műszaki Iskola)

– Az adai Műszaki Iskolában az a filozófiánk, illetve a mottónk, hogy a korszerű szakmával tudást és jövőt építesz. A tanulóknak ehhez mindent szeretnénk megadni, biztosítva a megfelelő oktatási feltételeket és a magas színvonalú oktatói-nevelői munkát. Ennek két alappillére a megfelelő oktatók és taneszközök, illetve harmadik pillérként nélkülözhetetlenek a szakma iránt érdeklődő tanulók – magyarázta Gilice Hilda iskolaigazgató. – A középiskola rendelkezik megfelelő végzettségű oktatókkal és szakkáderrel, akiknek folyamatosan igyekszünk továbbfejleszteni a szakmai és az oktatói-nevelői munkához szükséges kompetenciáját. Több továbbképzésen vettek részt tanáraink a múlt évben, illetve idén is több szakmai és fejlesztői tréninget tervezünk a számukra. Nagyon fontos, hogy megfelelően tudjanak foglalkozni a tanulókkal, jól érezzék magukat a bőrükben, folyamatosan fejlődjenek, illetve a saját példájukkal ugyanerre ösztönözzék a diákokat. A taneszközök beszerzésére nagyon sok támogatást kaptunk a tartományi oktatási titkárságtól, a Magyar Kormánytól, a Magyar Nemzeti Tanácstól és Ada község önkormányzatától.

Igyekszünk kihasználni a pályázatokat is eszközvásárlásra, hogy minél több korszerű berendezést, gépet vásároljunk. Emiatt nagyon sok szakaktíva-gyűlést tartunk, amelyen az adott szakhoz tartozó tanárokkal összeülünk és megbeszéljük, hogy mi a jövő tendenciája, milyen eszközökre van szükségünk, hogy a tanulóink versenyképesek legyenek a munkaerőpiacon. A közelmúltban több tételes tervet állítottunk össze, amit leadtunk az MNT-nek, amire az iskolának azért lesz szüksége, hogy újabb oktatási profilokat vezessünk be a gazdasági szféra igényeivel összhangban.

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

Bicskei Szabolcs (Csincsik Zsolt felvétele)

Bicskei Szabolcs (Csincsik Zsolt felvétele)

Olyan új oktatási profilok bevezetésén gondolkodunk, mint a robotika és a mechatronika. A következő tanévtől már újabb oktatási profilokat szeretnénk bevezetni a gazdasági szereplőkkel együttműködve. Velük már előzetes megbeszéléseket folytattunk, hogy mire van szükség, kik jelentik a jövő szakemberét. Ezt napjainkban a robotika jelenti, ezért ebbe az irányba szeretnénk haladni. Az iskolánk olyan eszközökkel rendelkezik az elektrotechnika, a gépészet és az építészet-földméréstan szakterületen is, amelyek más intézményekben nem találhatók meg. Többek között vannak 3D-s nyomtatók, most tervezzük a 3D-szkenner vásárlását, valamint rendelkezünk CNC-gépekkel, amelyeken a diákok az iskolában elsajátíthatják a gyakorlati oktatás minden csínját-bínját – közölte az iskolaigazgató, aki megjegyezte, hogy a diákok oktatási feltételének javítása érdekében várhatóan júniusban megkezdődik az iskola főépületének és sportcsarnokának teljes körű felújítása is.

Gilice Hilda kiemelte, hogy az adai Műszaki Iskolában végzett diákok teljesítményéről jó visszajelzéseket kapnak a cégektől és az egyetemektől egyaránt: – A tanulóink hatvanöt százaléka továbbtanul, a többiek viszont elhelyezkednek a cégeknél. Többször kapok telefonhívást, hogy ajánljak gépész, elektrotechnikus tanulót, aki elmenne dolgozni egy-egy céghez, de nem tudok senkit javasolni, mert a tavalyi végzős diákok közül mindenki munkába állt. Van néhány tanuló, aki külföldre távozott, de a többiek itthon helyezkedtek el, illetve beiratkoztak főiskolára, egyetemre. Érdemes az iskolánkban tanulni, mert olyan színvonalú gyakorlati oktatást biztosítunk a diákoknak, hogy azonnal munkába tudnak állni. Rendelkeznek azokkal a képességekkel és jártassággal, hogy mindjárt dolgozhatnak, nincs szükségük gyakornoki időre, mert már értenek a szakmájukhoz.

Kelemen Norbert (Csincsik Zsolt felvétele)

Kelemen Norbert (Csincsik Zsolt felvétele)

Kaszás Richárd (Csincsik Zsolt felvétele)

Kaszás Richárd (Csincsik Zsolt felvétele)

A főiskolákról és egyetemekről is csak pozitív visszajelzések érkeznek hozzánk, bel- és külföldről egyaránt – közölte Gilice Hilda, aki kijelentette, hogy mindent megtesznek azért, hogy a diákjaik megfelelő szaktudással kerüljenek ki az iskolából, de a többi kompetenciájuk fejlesztésére is nagy hangsúly fektetnek. Fontos, hogy megállják a helyüket az életben és a munkaerőpiacon. Ennek érdekében a közelmúltban a tartományi oktatási titkárság támogatásával a tanulóknak műhelymunkákat tartottak, hogyan kell írni önéletrajzot, motivációs levelet, hogyan néz ki egy állásinterjú, ezen hogyan kell felöltözni és viselkedni, és mindezt élőben is szimulálták három cég képviselőjével. Továbbá újságíró-tanfolyamot és kézműves műhelyt is indítottak a tanulóknak. Emellett kiemelkedő belföldi és magyarországi versenyeredményekkel is büszkélkedhetnek. Az iskolaigazgató elmondta, hogy igyekeznek minél több versenyen részt venni, hogy a dobogós helyezések mellett a diákok tapasztalatot gyűjtsenek és ezzel is gazdagodjon a tudásuk, formálódjon a szemléletük.

A megkérdezett végzős, három- és négyéves szakon tanuló diákok szerint érdemes volt az adai Műszaki Iskolába iratkozni, ahol kiváló elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek, és a legmodernebb berendezéseket és programokat használhatják. Az adai Bicskei Szabolcs a számítógépek elektrotechnikusa szakon végez, és őszre már a Szegedi Tudományegyetem programfejlesztési informatikus szakán szeretne továbbtanulni, amire jó esélye van. Bár a szak által biztosított középiskolai diplomával már munkát is találhatna. Elmondta, hogy helybeliként az adai középiskolát nem a közelsége, hanem a színvonalas elektrotechnikai képzése miatt választotta:

– Folyamatosan fejlődik az iskola. A befolyó pénzt általában ránk, diákokra, vagyis a felszerelés fejlesztésére költik. Az intézmény vásárolt a 3D-nyomtatótól kezdve az új számítógépekig mindent, amit csak el tudunk képzelni. A legkorszerűbb szoftvereket használjuk, és olyan fejlett programnyelveket tanulunk, mint a C++ és a C Sharp. Ez számunkra jó, mert elég sok cégnél munkafeltétel, hogy ezeket ismerjük vagy tudjuk használni. A C Sharpot alapfokon ismerjük, de a C++ programozási nyelvet már magasabb fokon. Ezekről a programnyelvekről mindenki hallhatott, de nem úgy, mint mi az iskolában, ahol a tanár elmagyarázza, hogy mit és hogyan csináljunk, amit aztán a gyakorlatban is elvégezhetünk, hogy minél alaposabb ismeretünk legyen a programnyelv használatáról – magyarázta Bicskei Szabolcs, aki a jövőjét Magyarországon képzeli el, ahol programozóként szeretne elhelyezkedni egy multi cégnél.

Gyakorlati óra az iskolai műhelyben (Fotó:Csincsik Zsolt/Műszaki Iskola)

Gyakorlati óra az iskolai műhelyben (Fotó:Csincsik Zsolt/Műszaki Iskola)

A zentai Kelemen Norbert végzős tanuló a gépésztechnikus számítógépes szerkesztő szakon. Elmondta, hogy szeretne továbbtanulni a szabadkai Műszaki Szakfőiskolán vagy valamelyik magyarországi felsőfokú intézményben, de ez a matematika érettségi vizsgájának érdemjegyén fog múlni. Ha jól sikerül, akkor külföldön tanul tovább, ha kevésbé, akkor itthon, azzal, hogy a mesterképzést mindenképpen Magyarországon szeretné megszerezni, és a jövőjét is ott képzeli el.

– Egy új szakma, a mechatronika iránt érdeklődök, ami a gépészetet és az informatikát ötvözi. Bár lehet, hogy én is a programozást választom, mert megkedveltem. A harmadik osztályban tanultunk programozást, és úgy vették észre a tanárok és én is, hogy jól megy. Még nem tisztult le, hogy gépészetet vagy informatikát, vagy a kettő kombinációját, a mechatronikát választom, de mindenképpen szeretnék továbbtanulni. Ehhez megkaptam a gépészeti alapismereteket az iskolában, az informatikára elég fogékony vagyok és nem lesz nehéz megtanulnom.

Az iskola felszereltsége a gépészeti szakot illetően szerintem jó és korszerű. Az egyik legjobb programot használjuk, ami létezik, illetve a számítógépek, amelyeken dolgozunk, arra vannak „kihegyezve”, hogy ezeket a programokat futtatni tudják. A Műszaki Iskolában kiváló képzést kaptunk a többi iskolához viszonyítva is, nagyon erős alaptudást szereztünk gépészetből, főleg a szerkesztésből. Ezen a szakon az a feladatunk, hogy számítógépen megtervezzük az alkatrészeket, amihez kiváló képzést kapunk. Aki dolgozni akar, annak is hasznos, mert könnyen talál munkát a középiskolai végzettséggel is az adai cégeknél – közölte Kelemen Norbert, aki szerint utazó diákként is jó döntés volt az adai Műszaki Iskolába iratkozni, ami más, mint a többi iskola, mivel itt otthon érzi magát.

A CNC-marógépen dolgozik a végzős diák (Fotó:Csincsik Zsolt/Műszaki Iskola)

A CNC-marógépen dolgozik a végzős diák (Fotó:Csincsik Zsolt/Műszaki Iskola)

A moholi Kaszás Richárd a hároméves CNC-fémmarós szak végzős diákja, akinek általános iskolásként az egyik gyárbemutatón tetszett meg ez a szakma.

– A CNC-fémmarós szak miatt választottam az adai iskolát, ami egyrészt közel volt Moholhoz, másrészt jó szakképesítést nyújt, mert sok ismerősöm fejezte be itt a középiskolát, ami után munkába tudtak állni. Az iskola felszereltsége jó, de ezt lehetne továbbfejleszteni, hogy még többet tudjunk tanulni. Akit érdekel a szakma és odafigyel, az megfelelő tudást szerezhet, és a hároméves szakképzés után bármelyik cégnél megállja a helyét. A heti öt napból két nap a gyakorlati oktatás és három az elméleti.

Ennyi gyakorlati oktatás elég, mert a napi hét óra alatt bőven megtanulhatjuk, amit kell. Rengeteget fejlődtünk a tavalyi évhez képest is. Vannak olyan osztálytársaim, akik ösztöndíjasok, ők cégeknél végzik el a gyakorlati oktatást. Én az iskolai műhelybe járok gyakorlatra, ahol található két CNC-marógép, amelyek pontosak és jók, viszont az univerzális szerszámgépek elhasználtak és nem elég pontosak. Jó lenne, ha lehetne jobb szerszámokat beszerezni az iskola számára. A középiskola befejezése után a jövőmet egyelőre itthon képzelem el, mivel szeretnék tapasztalatot szerezni, utána majd meglátom, talán szerencsét próbálok Magyarországon is – mondta Kaszás Richárd.