2024. március 28., csütörtök

Topolya dolgozik a jövőjén

Több százmilliós beruházás a Vénusz fürdő, a városi szennyvíztisztító kiépítésére, 75 millió a diákotthon befejezésére

Nincs könnyű helyzetben manapság vidékünk egyetlen községe sem, hiszen sok mindenben nem tud versenybe szállni a tőlünk nyugatabbra fekvő városok, falvak gazdasági kapacitásaival. Emiatt is, illetve a jelenlegi társadalmi mozgások ismeretében, senki sem mer hosszabb távú előrejelzésekbe bocsátkozni az elkövetkezendő évekkel kapcsolatban. Az élet azonban nem állhat meg! Tervezni, a jövőt alapozni, vagy építeni a felelős munkakörben tevékenykedők kötelezettsége, hogy még ezekben a bizonytalan időkben is lehessen reménykedni a szebb holnapban.

Kislinder Gábor községi elnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kislinder Gábor községi elnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kislinder Gábor 2014 decembere óta tölti be Topolya község elnöki tisztségét. Az interjú alkalmával biztatónak nevezte, hogy a kisebb sikerek mellett az idén több nagyobb értékű beruházásra is összpontosíthatnak munkatársaival. Topolya 2019-re szóló költségvetése bruttó 2 milliárd 72 millió dinárt tesz ki, ami egyebek mellett magában foglalja, hogy a községben díjmentesen utazhatnak a diákok, 50 százalékkal több jut a rászoruló gyerekek ingyenes uzsonnáztatására, nagyobb figyelmet kaphat az egészségügy, de továbbra is igyekeznek a község falvaira is odafigyelni.

– Ha a beruházás értéke szerint kellene rangsorolni az idei év célkitűzéseit, mindenképpen az elképzelt dobogó felső fokán állna a topolyai fürdőkomplexum kiépítése, ezt a szennyvíztisztító követi, a harmadik pedig a diákotthon folytatása, de nem elhanyagolható mondjuk a hotel problematikájának a rendezése sem – tudtuk meg a községi elnöktől, aki rámutatott arra, hogy több kisebb lépésben igyekeznek megvalósítani a fejlesztési elképzeléseiket a folyamatos és észszerű fejlődés érdekében, a tartományi, köztársasági és az anyaországi pályázatoknak köszönhetően.

– A polgároknak többször is hangsúlyoztuk, hogy csodát nem tudunk egyik napról a másikra elérni, hiszen lényeges dolgokat kellett helyre tennünk, és nagy célokat mertünk álmodni. Ezeket a terveket pályázatok segítségével tudjuk megvalósítani, ugyanakkor menet közben arra is oda kell figyelnünk, hogy a közintézményeink ne szenvedjék meg ezeket a lépéseket – hangsúlyozta Kislinder Gábor.

Szeptemberre várható a topolyai diákotthon befejezése (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szeptemberre várható a topolyai diákotthon befejezése (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Miután korábban eltakarítottuk az egykori Vénusz fürdő romjait, a múlt évben sikerült az új kutat kifúrni. Topolya 2019-es költségvetése legjelentősebb tétele pedig előirányozza a Vénusz kiépítésének az első fázisát mintegy 350 millió dinár értékben – ismertette a községi elnök a topolyaiak leginkább várt beruházását, amivel kapcsolatban a közelmúltban újabb fejlemények láttak napvilágot. Dr. Pásztor Bálint köztársasági képviselő jelenlétében megtartott sajtótájékoztatón ugyanis bejelentették, hogy Szerbia költségvetési tartalékából további 60 millió dinárt tudnak elkülöníteni a Vénusz részére. A témában tartott közös sajtótájékoztató alkalmával a községi elnök elmondta, hogy amint az időjárás arra lehetőséget ad, elkezdődhet a fedett úszómedence kiépítése, hiszen a sikeres versenypályázat lebonyolítása után a kivitelezővel már aláírták az együttműködési szerződést. Az elképzelések szerint 2020-ban nyílhat meg Topolya új fürdőkomplexuma.

– A Topolyát, valamint több környező települést is érintő legkényesebb, ugyanakkor legégetőbb kérdés a Krivaj szennyezettségének a megoldása. Múlt évben Igor Mirović tartományi kormányfő, és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke jelenlétében kaptunk határozott ígéretet a helyzet mihamarabbi kezelésére. Ennek eredményeként a tartományi költségvetés tervezésében idén két tételben szerepel a szennyvíztisztító, a 191,5 millió dináros támogatás mellé önrészként 100 millió dinárt vállaltunk magunkra – nyilatkozta Kislinder, aki lényeges lépésnek nevezte, hogy folyamatban van Topolyán egy másik fontos kérdésnek a rendezése is.

–Zajlik a hotel felső szintjének a bontása, ennek már látványos eredményei is vannak. A munkálatokat az időjárási viszonyok függvényében tudja kivitelezni a vállalkozó, hiszen fagyban, hóban életveszélyes is lehet ez a tevékenység a magasban. Az érintett épületrésszel kapcsolatban, ha máskor nem, legkésőbb tavaszig végeznek majd a munkások, és ekkorra már ki lesz írva a tető beépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat is. A hotel homlokzatának rendbetétele községi eszközökből történik majd, ezt követően a nyílászárókat viszont pályázati segítséggel tudjuk beépíteni – árulta el a községi elnök az egykori hotellel kapcsolatban. A múlt évben remény csillant fel a diákotthon félig kész épületével kapcsolatban is.

– Nyilas Mihály tartományi oktatási közigazgatási és nemzeti közösségi titkár javaslatára felmértük a helyzetet, a számítások szerint mintegy 75 millió dinárra lenne szükség az épület befejezésére. Erre múlt évben a tartomány 25 milliós támogatást jóvá hagyott, mi a 2018-as költségvetésben már előirányoztunk 50 milliót erre a célra. Mindez az idei évre átütemeződött, a kivitelező pályáztatása a napokban zárul. Reményeink szerint szeptemberig készül el maga az épület. Ezt követően a bútorozására tudunk majd összpontosítani, és ezzel kapcsolatban továbbra is számítunk a tartomány, illetve a köztársaság támogatására – tudtuk meg Kislinder Gábortól.

A Szabadka felől érkezőket köszönti a TSC Labdarúgó Akadémia impozáns épületegyüttese (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Szabadka felől érkezőket köszönti a TSC Labdarúgó Akadémia impozáns épületegyüttese (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az Első Vajdasági Ipari Park (VIP) – Logisztikai Központ Kft. kiemelt helyet élvez Topolya számára, hiszen újabb munkahelyeket remélünk általa. Az idén a már működő két cég mellett három új vállalat kezdheti meg a tevékenységét, a tejgyár, a mezőgazdaságban tevékenykedőkre összpontosító KITE Zrt., és a kisebb elektronikai felszereléssel foglalkozó MIDMAS. Ezek mellett további befektetők mutatnak érdeklődést. Ezért is a terület fejlesztését folytatni kell, hogy más vállalatok, vállalkozók számára is vonzó legyen Topolyán telephelyet üzemeltetni. Múlt évben útépítésre különítettünk el jelentős összeget, az idén elsősorban az ipari zóna igényeinek a kielégítésére egy új ivóvizes kút fúrását tervezzük, illetve újabb trafóállomás kialakítását irányoztuk elő – hallottuk a községi elnöktől, akivel szót ejtettünk a már látványában is impozáns TSC Labdarúgó Akadémiáról, amitől Topolya sport- és a művelődési életének felvirágoztatását is remélik.

– A Labdarúgó Akadémia ugyan nem községi forrásokból épült, de sokan nagy reményeket táplálunk vele szemben. Például, hogy általa új munkahelyekkel gyarapszik Topolya, és az sem mellékes hozadéka, hogy népszerűsíti a gyerekek körében az egészséges szemléletet ebben a számítógépes játékok jellemezte korban. Azt reméljük, hogy a tehetségek kiaknázásával iránymutató tanintézmény lesz a község többi iskolája számára is – fejtette ki gondolatait Kislinder. Mint mondta, továbbra is nagy figyelmet fordítanak a falvak szükségleteire, mindezt a helyi közösségekkel történő gördülékeny együttműködésnek köszönhetően. Így például a község folytatja több faluban az ivóvízhálózat kiépítését, illetve karbantartását, beütemezték egyebek mellett az egészségházak tatarozását, Bácskossuthfalva tovább tervezheti a REKI fejlesztését, a pacsériak az utak fejlesztését irányozták elő, a zentagunarasiak pedig léphetnek az üdülőkomplexummal kapcsolatos elképzelések megvalósítása irányába 2019-ben.

Kislinder az interjú alkalmával nem rejtette véka alá, hogy a községi vezetésnek számos kihívással is meg kell birkóznia, amit igyekeznek megfelelően kezelni, és szavai szerint „a szekér csak akkor halad, ha azt mindenki egy irányba akarja húzni”. Emellett Topolya község az idei évtől immár intézményes szinten is – az anyakönyvi hivatalok összevonásával – kénytelen szembesülni a lakossága számának drasztikus csökkenésével. Ugyan ezzel a problematikával küzd vidékünk valamennyi települése, de Topolyán nem adják fel, mert csak annak a közösségnek lehet jövője, amely tervezi is azt.

Nyitókép: Kislinder Gábor községi elnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)