2024. április 19., péntek

Pacsér és Bácskossuthfalva kis harcosai

Versenyeken öregbítik szülőfalujuk hírnevét a Sung Taekwondo Klub versenyzői

Tizenegy hazai és nemzetközi versenyen összesen 138 érem, generációváltás, szűkös anyagi lehetőségek, de fényes sikerek is jellemezték a pacséri és bácskossuthfalvi gyerekeket tömörítő, ötéves Sung Taekwondo Klub tevékenységét 2018-ban, és hasonló sikerekben reménykednek az idén is.

– A legjobban az országos kupán szerepeltünk 2018-ban. A klubok versenyében az igen rangos 3. helyezést értük el, ezzel megelőztük az egyébként kiemelkedően eredményes Bajsai Taekwondo Klubot is, amely a 4. lett. Mindezt úgy értük el, hogy a versenyre több olyan gyerek nem jutott el, akinek a szülei képtelenek voltak kifizetni a versenyzés költségeit. Múlt évben a község legjobb junior versenyzője Ognjen Petrović lett, aki a mi klubunk színeiben szerzett EB-bronzérmet. A klubunk legígéretesebb versenyzői: Milica Čavić, Anastasia Pevec Tot, Marija Banjanin, Góbor Zoltán, Denis Stefanović, és Nenad Ajvaz – nyilatkozta a topolyai Ljubica Mirković, aki férjével, Mirkóval érkezik a két faluba levezetni az edzéseket.

A mögöttünk hagyott fél évben 30 gyermek látogatta az edzéseket, akik közül 20-an versenyeznek.

– Múlt évben két A kategóriás, vagyis európai pontgyűjtő versenynek számító kupán is megpróbálták magukat a sárga és a zöld öves gyerekek, és mondhatom, hogy nem vallottak szégyent. Elsősorban megfigyelőként érkeztünk például Bulgáriába, és meglepően jó eredményekkel tértünk haza – nyilatkozta a klub egyik edzője, aki elárulta azt is, hogy sokkal több versenyre lenne lehetőségük, ha nagyobb anyagi kerettel rendelkeznének.

– Két falu kis tehetségeivel foglalkozunk, a szülők lehetőségeit is figyelembe kell venni, amikor meghatározzuk az edzések díját. Miután éves szinten kifizetjük a federációnak az illetéket, vagy a könyvelőnk díját, semmi sem marad a klubnak. Köszönjük Topolya község, a pacséri és a bácskossuthfalvi helyi közösség, illetve a Sila Kft. támogatását, nélkülük nehezebb lenne, de sajnos az csak a fennmaradásunkra elég. A versenyeken való részvételt, és a felszerelést a szülőknek kell biztosítaniuk – mondta el Ljubica Mirković, akitől a felszerelésről megtudtuk, hogy a szerbiai szövetség által is meghatározott típusút kell használnunk. Ez egyébként a hazai és a külföldi versenyeken is követelmény.

– Az alapfelszerelésünket beszerezni legalább 250 eurónál kezdődik, azt csak fokozatosan, darabonként tudják a szülők megvásárolni, vagy használtan. Az anyagi korlátok megnehezítik ugyan a klubunk boldogulását, mégis igyekszünk venni az akadályokat a szülők segítségével, akik a klub működéséhez szükséges szervezésből is aktívan kiveszik a részüket – nyilatkozta az edzőnő, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a Sung várja az új sportolóit, és a következő időszakban felkeresik az iskolákat is, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a sportra, illetve arra, hogy Pacséron hétfőn és pénteken: 17 és 18.30 között zajlanak az edzések az általános iskola tornatermében, Bácskossuthfalván pedig szintén az iskola tornatermében kedden és csütörtökön: 19 órától 20-ig. A klub egyébként gőzerővel készül a februárban a szabadkai Sportcsarnokban megrendezésre kerülő Srbija Open kupára, ahova 16 ország 500 versenyzőjét várják, novemberben pedig immár 5. alkalommal szervezik meg a Vojvodina Open elnevezésű nemzetközi bajnokságukat Bácskossuthfalván.