2024. április 25., csütörtök

Temerini események

Elmarad a januári vízóra-leolvasás

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

A közművállalat közölte, hogy a januári nagy számú munkaszüneti nap, valamint a decemberi számlák kézbesítéséhez szükséges hosszabb idő miatt, a szolgáltatások megfizettetését végző részlegben úgy döntöttek, hogy elmarad a januári vízóra-leolvasás. Azok a fogyasztók azonban, akik maguk végzik a vízóra állásának leolvasását, január 31-éig jelenthetik a fogyasztást a kommunális közvállalatnak, hogy ennek alapján történjen a januári vízfogyasztás elszámolása és megfizettetése. Más esetben a 2018. évi átlagfogyasztást számlázzák, amit az idei első leolvasás után összevetnek a valós fogyasztással.

Könyvbemutató

Fúró Dénes nemrégiben megjelent könyvét – Temeriniek a Nagy Háborúban 1914–1918 – ma, pénteken 18 órai kezdettel mutatjuk be az I. helyi közösség nagytermében. A kiadványról a szerzőn kívül Guszton András, a könyvet kiadó Impressum Egyesület elnöke, Molnár Tibor, a könyv recenzense és Csorba Béla szerkesztő beszél. A könyv a helyszínen megvásárolható.

Borkóstoló és eredményhirdetés

Miután az elmúlt hétvégén megtörtént a XXII. Nemzetközi Vince-napi Borfesztiválra hozott minták elbírálása, a hivatalos eredményhirdetés holnap, január 19-én lesz a Sportcsarnokban. A nemzetközi rendezvény szervezői a korábbi évek gyakorlatának megfelelően most minden borkedvelőt szeretettel várnak. Az idei fesztivál programja szerint a meghívott vendégeket délelőtt 10–11 órakor fogadják a házigazdák, majd 11 órakor megtartják a szokásos, szakmai értekezletet, a tavalyi bortermés értékelését, amelyet sajtótájékoztató követ. A kora délutáni órákban kultúrműsorral folytatódik a borfesztivál, majd 14 órakor kezdődik az eredményhirdetés.

Zengő Délvidék

A Bodor Anikó vajdasági népzenekutató emlékére rendezett fesztivált ötödik alkalommal szervezi meg a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. A Csoóri Sándor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósuló szemlét január 26-án tartják meg a színházteremben. Bemutatkoznak a 15 és 30 év közötti fiatal népzenészek, népdalénekesek és hangszerszólisták, valamint énekcsoportok és népi zenekarok.

Disznóvágás

Megváltozott a Kertészkedők Egyesülete által meghirdetett disznóvágási rendezvény időpontja: a rendezvényt nem szombaton, január 19-én, hanem január 24-én, csütörtökön tartják a Gulyáscsárda előtt. A program változatlan: Kezdés az említett napon reggel fél nyolckor: a disznó leszúrásával, szalmával történő pörkölésével, 13 órakor toros paprikás – gazdaasszony módra. 19 órakor disznótoros vacsora a Gulyáscsárdában. Helyfoglalás vacsorával együtt 600 dinár.

Iparos bál

A hagyományos Iparos bált február 2-án, 20 órai kezdettel tartják az Ifjúsági Otthon nagytermében. A zenét a The End együttes szolgáltatja. A menü: vendégváró hideg felvágott, svédasztalos vacsora, hajnalban kolozsvári töltött káposzta, édesség, minőségi italok. A tombola főnyereménye: LED-televízió. Érdeklődni a Hofy Cuki cukrászdában (844-669) vagy a Papirus papírkereskedésben (842-677).

Tehetséggondozó gimnázium nyílik

A már több mint 70 éve működő Lukijan Mušicki középiskolában számos szakmát tanulhatnak ki az oda iratkozó diákok. A tanintézet megkapta az Oktatási Minisztérium végzését, amely lehetővé teszi az iskola számára azt, hogy szerb tannyelvű, tehetséggondozó gimnáziumi szakot indítson a számítástechnikai és az informatika terén különleges képességekkel rendelkező diákok számára a következő iskolaévben. Az új képzési iránnyal kapcsolatosan minden szombaton 9-től 11-ig ingyenes előkészítő órákat tartanak matematikából.