2024. április 24., szerda

A jólét nem ugyanaz, mint a jól-lét

Dr. Kasza Bálint a VM4K-ban Civilizációs betegségek címmel tartott előadást

Csütörtök este, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban, dr. Kasza Bálint nyugalmazott családorvos a civilizációs ártalmakra hívta fel a figyelmet. A vetítéssel egybekötött előadása során megtudhattuk, hogy életmódunk milyen formában befolyásolhatja a különböző betegségek kialakulását. Dr. Kasza Bálint a közönséget együtt gondolkodásra buzdította:

Dr. Kasza Bálint a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

Dr. Kasza Bálint a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

– A civilizáció, a számos előnye mellett, betegségek kiváltója is. Ide tartoznak a civilizációs és pszichoszomatikus betegségek, az egészséges szenvedélyek hiányát kompenzáló szenvedélybetegségek, a különböző depresszív zavarok és öngyilkosságok, valamint a növekvő agresszivitás. Ezek száma a század eleje óta növekszik. Olyan előrelátó megállapításokat is hallhatunk, hogy már a 2020-as évek elején a depresszió lesz a kardiovaszkuláris betegségek legfőbb oka, amitől a legtöbb ember szenved majd az iparilag fejlett országokban. A civilizációs vívmányok egyben ártalmasakká is váltak. Drasztikus módon csökkent a fizikai aktivitásunk és egyoldalúvá vált az életünk. A gépesítés, az automatizálás, a közlekedés ülőkomfortja mozgásszegény életmódot eredményezett. Ehhez hozzákapcsolódtak az idegi- és pszichikai megterhelések, valamint a környezeti ártalmak, mindezt pedig az alkalmazkodóképességünk nem győzi követni. A fogyasztói társadalom embere a táplálkozás tekintetében is aránytalanul, helytelenül és pazarlóbban él – hallottuk dr. Kasza Bálinttól, aki kitért arra is, hogy mit várt az emberiség a tudományos és gazdasági fejlődéstől és mivel nem számolt.

– Abban bízott, hogy a javak jó hatással lesznek az egészségre és növelik a boldogságot. Úgy gondolta, hogy a fokozódó jólét csakis jól-létet eredményezhet, viszont az emberek a folyamatosan javuló életfeltételek mellett sem érzik jobban magukat. Sokasodnak a mentális, a pszichés eredetű zavarok, a magányosság, a szorongás és a depresszió. Ezek kilendítik a szervezetet a nyugalmi állapotából. Ellentmondásos helyzet alakult ki: miközben egyre jobbak az életfeltétek, fejlettebb a tudományos orvoslás, korszerűbb az egészségügyi ellátás, az emberek mégis megbetegednek. Egyre többen, egyre változatosabb, súlyosabb és hosszabb ideig tartó civilizációs ártalmaktól szenvednek. Ezek állandóan jelen vannak, szinte észrevétlenül betegítenek meg bennünket, és a szervezet minden részére kihatnak. Rontják az életminőséget, idővel komoly megbetegedést és halált okoznak – mondta egyebek közt dr. Kasza Bálint.