2024. április 20., szombat

Bevonjuk a fiatalokat a kulturális életbe

Interjú a szenttamási kultúrotthon új igazgatójával

A szenttamási kultúrotthont januártól kezdve új igazgató, Vladimir Nikolić vezeti, aki 10 évvel ezelőtt már állt az intézmény élén. Arról, hogy a kultúra területén milyen irányvonalak várhatók az idén, lesznek-e változások, és mik a konkrét tervek, beszélgetőtársunk elmondta, nagyon számít a fiatalok munkájára, hiszen ők azok, akik új ötletekkel, programokkal gazdagíthatják a község kulturális életét.

Vladimir Nikolić (Fotó: A. B.)

Vladimir Nikolić (Fotó: A. B.)

Ez tehát a második igazgatói mandátuma. Mint tapasztalt intézményvezető tíz év távlatából milyennek értékeli Szenttamás kulturális életét, és mi mindenre számíthatnak a polgárok a jövőben?

‒ A kulturális események egy pillanatra sem álltak le, az egész ott folytatódik, ahol az előző igazgató, Branislava Sekulić abbahagyta. A fő irányvonal a kulturális élet további felpezsdítése, és megmarad számos olyan rendezvény, amelyre eddig is igény volt. Új tartalmakkal is szeretnénk bővíteni a kultúrát, mindezekkel főleg a fiatalokat célozzuk meg. A januárt hatalmas erőbevetéssel kezdtük, az ünnepek mellett ugyanis idevágó, ún. téli programokat is beiktattunk. Az első a sorban Vladimir Cucić szenttamási amatőr festő falinaptár-kiállítása volt, amelyen a művész által válogatott festményekből néhányat naptár formájában nyomtattak ki, és ezeket a kiállítást követően szétosztották a polgároknak.A kultúrotthon galériájában január 15-én nyílt meg Đorđe Ćorićnak,a többszörösen díjazott fiatal festőművésznek az alkotásaiból készült kiállítás. Ezt követően, január 17-én Miloš Radović zenetanár, operaénekes kiváló, örökzöld dallamokból álló koncertjét láthatta és hallhatta a szenttamási közönség. A népszerű énekest a Zorule tamburazenekar kísérte. A következő rendezvény január 24-én a Mojaidealnapolovina című előadás lesz, amelyben a főbb szerepeket Milan Kalinić és Olga Odanović ismert színészek alakítják. Az előadásra a Zsebszínházban kerül sor, jegyek elővételben a kultúrottonban kaphatók. Február első hetében a táblaképfestészet remekműveinek tárlatára kerül sor, és hiszem azt, hogy hatalmas lesz az érdeklődés.

A kultúrotthonban az előző években is több hagyományos rendezvényt szerveztek. Mire számíthatunk az idén?

‒ Az összes hagyományos rendezvényt az idén is megtartjuk. A képviselő-testület elfogadta az intézmény idei évi munkaprogramját, amiben ez pontosan meg van határozva, ugyanakkor bővítésre is lehetőség nyílik. Törekedni fogunk, hogy gazdag, színvonalas műsorokat és programokat kínáljunk a közönségnek és a vendégeknek. Arra is törekedni fogunk, hogy kilépjünk a helyi keretekből, és szélesebb körben, azaz a településen kívülről érkezők számára is érdekes műsorkínálattal startoljunk. Ezen a téren pedig a színvonal mellett a jó reklám a döntő.

Említette, hogy a kulturális élet szervezésében számítanak a fiatalok jelentkezésére, ötleteire.

‒ Jómagam nagyon örülnék, ha az eddigieknél több koncertet sikerülne szerveznünk, hogy minden zenei műfaj kedvelői megtalálják azt, ami nekik a legjobban tetszik. A klasszikus zenétől a jazzen, rockon, örökzöldön és a népzenén át minden a kínálatban van, azzal, hogy nagy hangsúlyt helyezünk a színvonalra. Szem előtt tartva elsősorban az anyagi lehetőségeket, a fő szempont az összes kulturális rendezvény, így a zenei, színházi, továbbá más művészeti ágak színvonalának emelése lesz. Ennek megvalósításában pedig nagyon számítunk a fiatalok részvételére, és várjuk az ötleteket, javaslatokat, mert szerintem ők azok, akik tudják, az adott pillanatban mi az, ami népszerű, közkedvelt. Jelenleg úgy érzem, a fiatalok nem eléggé érdeklődnek a kulturális programok iránt, nincsenek kellőképpen bekapcsolva a helyi művelődési életbe, és ezen mielőbb javítani kell.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.