2024. április 16., kedd
KREATÍV PERCEK

Vörös és fekete – avagy néha én is mellélövök

Segít a lakberendező
Az előszoba

Az előszoba

A konyha

A konyha

A mályva színű nappali...

A mályva színű nappali...

…piros-fekete-fehér lett

…piros-fekete-fehér lett

Mielőtt hozzáfogna otthona, irodája, egyszóval környezete megtervezéséhez, kérje ki lakberendezőnk tanácsát! Olyan ötleteket és megoldásokat kaphat tőle új rovatunkban, amelyeket csak tapasztalt szem lát. Még akkor is, ha csak kisebb átalakítást tervez, stílust vagy bútort szeretne váltani, és kissé elbizonytalanodott a hatalmas kínálat láttán, vagy netán nem is tudja, hogyan fogjon hozzá…

Minden egyes lakás átalakítását hosszú megbeszélés, elemzés, igényfelmérés és a lehetőségek kiaknázása előzi meg. Ez minden alkalommal több órás munkafolyamatot szokott jelenteni a megbízóval a helyszínen. A most bemutatásra kerülő lakás előzetes igényfelmérése kicsit rövidebbre sikeredett, mert a tulajdonosnak sietnie kellett. A részletes koncepció utáni legutolsó momentum, hogy milyen stílust, színvilágot kedvel, kimaradt, de annyira lefoglalt minket a helyiségek funkcióinak átdolgozása, hol kell falat építeni és melyiket lehet lebontani, hogy a színvilág igazán mellékesnek tűnt.

A tervezés folyamán sem beszéltünk erről, nagyobb hangsúlyt fektettünk az apróbb, lényegesebb dolgokra. A bejárati rész kialakítását nagy gonddal vizsgáltuk, a lakásnak egy kihasználatlan részét meg is szüntettük, jogosan, hiszen a közös udvarból „lopták” el a régi tulajdonosok. A közös lépcső alatti részt bezártuk, ott a régmúltban közös toalettet építettek ki. Elég kicsi volt ez a tér és a tulajdonos nem óhajtotta ezt a helyiséget bármire is használni. Az ajtónyílás becsukásával egy kisebb gardróbszobát alakítottunk ki Xelőtte. Maga a lakás nem nagy, bizonyára régi polgári lakásokat osztottak fel, a funkcionalitásukra ugyanakkor nem gondoltak. Egy fürdő, egy folyosó, egy nagyobb szoba, amit boltív választ el egy kisebb résztől, és a fenn említett kihasználatlan apró helyiségek. Mindössze egyetlen ablak nyílt a szobáról az utca felé, a másik a sötét folyosóra. A lakás világítását is helyre kellett állítani. Eldöntöttük, hogy a sötét folyosóra nyíló ablakot befalazzuk, hiszen nem volt hasznos funkciója, ezáltal még egy teljes falfelületet kaptunk a szobában. A nagyszobába került a nappali és egyben a hálórész is, mivel a kinyitható sarok ülőgarnitúra alvásra is szolgál. A boltívvel elválasztott területet kis konyhává alakítottuk, a gazdaasszony nem főz túl gyakran, így számára ez tökéletesen elég is, ahogy ő maga mondta: Nem vagyok egy konyhatündér! Csak pici konyhát tervezz!

Ami a színeket illeti, a mályva- és tölgyszín kombinációját használtam a lakásban. Úgy éreztem, ez megfelel az egyedül élő hölgynek, de mellélőttem, mert a piros-fekete-fehér színek az ő színei! Így vált a mályvából piros-fekete lakás – mint ahogyan a tervek is mutatják – a kedves megrendelő igényeinek megfelelően!

***

Ha lakberendezéssel kapcsolatos kérdésük van, kérdezzenek, és a lap hasábjain megválaszolom. Leveleiket a szerkesztőség címére küldjék postán (Magyar Szó, 21000 Novi Sad, Vojvode Mišića 1.) vagy e-mailben (tarka@magyarszo.rs). A borítékra írják rá: Segít a lakberendező!