2024. április 24., szerda

Dráma a halas bódénál

Szombaton este három ősbemutatót láthat az újvidéki közönség
Fehér Miklós, Szalai Bence és Kocsis Árpád, aki kihúzta a címet a kalapból

Fehér Miklós, Szalai Bence és Kocsis Árpád, aki kihúzta a címet a kalapból

Az Újvidéki Színházban ma, pénteken reggel megkezdődött a 18. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny, ugyanis akkor húzták ki a fekete kalapból azt a címet, amelynek alapján Kocsis Árpád, Fehér Miklós és Szalai Bence megírhatták drámájukat. A kalapban a mai Magyar Szóból összeválogatott címek szerepeltek, és a Nincs sor a halas bódénál cím került kihúzásra. Ezt követően a felkért írók beletemetkeztek a munkába, hiszen délután 5-ig kellett, hogy megírják drámájukat. Este hét órakor újabb húzásra került sor, ekkor derül ki, hogy a három rendező melyik színészcsapattal melyik pályamunkát rendezi meg. A rendezők – Tara Manić, aki épp az Újvidéki Színházban készíti első hivatásos színházas produkcióját, Deli Szófia, aki tavaly a Művészeti Akadémián dolgozott egy projekten, és Ricz Ármin, akinek már volt egy tanyaszínházas közös rendezése – huszonnégy óra alatt színpadra állítják a drámákat, és szombaton este hét órakor a nagyérdemű három ősbemutatót tekinthet meg.

Fehér Miklós író, lapunk újságírója tavaly elutasította a felkérést, az idén ezt már nem tudta megtenni.

– Tavaly már felkeresett Lénárd Róbert, de akkor azzal az indokkal, hogy még soha nem írtam drámát, elutasítottam a felkérést, és megígértem, hogy a következő alkalommal elfogadom. Idén ismét megcsörrent a telefon, és most már nem tudtam nemet mondani. Nagy kihívásnak tartom, hogy rövid idő alatt színpadra állított és működőképes darabot megírjak. Hazudnák, ha azt mondanám, hogy nem létezik semmilyen alapkoncepcióm, de azért azt természetesen alakítani kell a kihúzott cím alapján. Egy halas bódé játssza a főszerepet ebben a címben, az majd még kiderül, hogy ennek szó szerinti értelmet kreálunk, vagy metaforikus gondolatokat társítunk a címhez. Szerintem nagyon érdekes darabok fognak születni – hangsúlyozta Miklós.

A kishegyesi Kocsis Árpád filozófus és író csakis igennel tudott válaszolni a drámaíró verseny felkérésre.

– Határozott koncepcióm van. Tegnap este meteorhullást láttam és az rögtön elindított bennem egy olyan gondolatot, hogy a világ születésének az első másodpercéről kell, hogy írjam a drámát. El is kezdtem rögtön írni, született egy százhúsz oldalas szöveg, és most már csak annyi a feladatom, hogy mintegy száz oldalt kihúzzak belőle. Ez egy barbár munka, de ez pontosan hozzám illik. A most kihúzott cím tökéletesen beleillik a szövegbe – mondta határozottan Árpád.

Szalai Bence színművész számára is nagy kihívást jelent a drámaíró verseny.

– Nagyon izgalmas feladatnak ígérkezik. Én talán a gimnáziumban írtam utoljára szabad cím alatt fogalmazást, a monodrámámat fél év alatt hoztam össze, most pedig nem egész nyolc órám van arra, hogy egy színpadképes szöveget megírjak. Viszont a cím tetszik, eléggé szabad és szellemes. Igyekeztem a napokban nyitott füllel járni és egy-két jól hangzó szókapcsolatot elkapni, amit aztán beírhatok a drámába – vallotta Bence.

A zsűri tagjai a tavalyi drámaíró győztese, Oláh Tamás, valamint Varga Tamás és Hernyák György, akik döntenek a legjobb drámaíróról, rendezőről, előadásról és szereplőkről.

Szombaton 18 órakor kerül sor dr. Antal Szilárd A rejtett város c. könyvének bemutatójára és kiállításának megnyitójára az Újvidéki Színházban.