2024. április 19., péntek

3 milliárd eurónyi beruházásra számítanak

Az EU a választások ellenére is prioritásként éli meg a bővítést

A hatodik alkalommal megtartott Európai Uniós Konventen Ana Brnabić miniszterelnök Belgrádban abbéli reményének adott hangot, hogy idén 3 milliárd euró értékben érkezik majd közvetlen külföldi beruházás Szerbiába.

Ana Brnabić miniszterelnök (Fotó: Beta)

Ana Brnabić miniszterelnök (Fotó: Beta)

A kormányfő – mint azt kiemelte – becslését arra alapozza, hogy a külföldi beruházók többsége Szerbiát mindinkább stabil és megfelelő üzleti légkörrel rendelkező országként éli meg.

A köztársasági kormány az elmúlt években a legimpozánsabb eredményeket éppen a gazdasági reformok területén érte el, ez pedig nem marad hozadék nélkül, húzta alá Brnabić, majd arról biztosította hallgatóságát, hogy Szerbia az európai integráció elkötelezettje marad.

Habár az EU-ban idén választásokat tartanak, és véglegesítik a költségvetést a következő ciklus vonatkozásában, az unió továbbra is prioritásként éli meg a bővítést, emelte ki a folytatásban felszólaló Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségvezetője, majd arra kérte Szerbiát, azaz az államvezetés jelenlevő tisztségviselőit, hogy következetesen hajtsák végre az ország átalakulását szavatoló reformokat.

Ha ez így lesz, az EU részéről biztosan sem marad el cselekvés, tette hozzá a diplomata.