2024. március 29., péntek

Idén 15 pályázat

A vajdasági felsőoktatási intézmények hallgatói számára ez évben is számos lehetőség kínálkozik

A Tartományi Feslőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság idén is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hallgatók minél magasabb színvonalú oktatáson kívüli tevékenységekben vegyenek részt, illetve olyan lehetőségeket nyújtson a számukra, amelyekkel színes, nívós tartalmakkal egészíthetik ki az egyetemi éveiket. Ezekről kérdeztük dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és kutatási segédtitkárt:

– Számos új kezdeményezést indított el a titkárságunk, amelyekre pozitívan reagáltak a hallgatók. Ezeket a törekvéseinket folytatni fogjuk, hogy a kiválóan teljesítő egyetemisták, akik magas átlagot érnek el, jó eredményekkel zárják az éveket, valamilyen jutalomban is részesüljenek. A hallgatóknak sok lehetőség kínálkozik. Egyebek közt tudományos konferenciákon vehetnek részt külföldön. Ehhez munkát szükséges megjelentetniük, amit a tudományos- vagy szervezőbizottságnak kell elfogadnia. Utána a hallgató átadja a pályázati dokumentációt, és az alapján hagyunk jóvá bizonyos keretösszeget. Részt vehetnek különböző külföldi tudományos versenyeken, ebben társfinanszírozók vagyunk. Továbbá a munkát vállaló tehetséges hallgatók fizetésének egy részét is átvállalja a titkárságunk. Erre évente hozzávetőlegesen 2 millió dinár áll a rendelkezésünkre. Ezt az összeget 18–19 hallgató között osztjuk szét, és ez tíz hónapig fejenként megközelítőleg 15 ezer dinárt tesz ki. Ehhez találni kell egy olyan intézményt, szervezetet, amely az adott tudományterülethez kapcsolódik, a pályázati anyag elkészítése után pedig a sikeres pályázók lesznek jogosultak erre az összegre. A titkárságunk minden állami költségen tanuló hallgatónak utalványokat is biztosít. Ezekkel mindegyikük Újvidéken, Szabadkán, Zomborban, Nagybecskereken, Nagykikindán és Versecen kulturális rendezvényeket látogathat – legyen szó múzeumról, moziról vagy színházról –, valamint sporttevékenységeket fejthet ki. Ennek célja, hogy az egyetemisták a szabadidejüket is tartalmasan használják ki. Az utalványokat minden egyetemista és szakfőiskolás igényelheti a hallgatói önkormányzatnál. Ezt az Újvidéki Egyetemista Művelődési Központtal valósítjuk meg – hallottuk dr. Halasi Szabolcstól, aki kitért arra, hogy olyan kezdeményezésük is van, amely a hallgatók rekreációs tevékenységét támogatja.

– Kétszáz hallgató síelhet Kopaonikon. Az újvidéki egyetemi sportszövetséggel együttműködve, lehetőséget biztosítunk arra, hogy ezt a karok legjobbjai megpályázzák. A költségek részben fedezve vannak, ez magában foglalja a szállást félpanziós ellátással, a síbérletet és a síoktató díját. Habár a költségek fennmaradó részét elvileg a hallgató állja, a gyakorlat azt mutatja, hogy ezt több kar is felvállalja, így a egyetemistáknak teljesen ingyenes. Minden kar jogosult arra, hogy hallgatókat küldjön, annak függvényében, hogy hányan tanulnak az adott intézményben. Ezt a pályázatot tavaly hirdettük meg először. A 125 főből álló első csoport márciusban, a többiek decemberben mentek. A visszajelzések rendkívül pozitívak. A titkárságunk szorosan együttműködik a mozgássérült hallgatók szervezetével is. Tavaly a Magyarkanizsai Gyógyfürdőben biztosítottunk egy hetes ott tartózkodást a számukra. Kipihenhették a vizsgaidőszak fáradalmait és feltöltődhettek. Ezzel a lehetőséggel idén is élhetnek. Emellett a titkárságunk támogatja a Zoran Đinđić-díj keretösszegét, azaz a legkiemelkedőbb hallgatónak járó pénzjutalmat, valamint a tehetséges hallgatók alapját is finanszírozza. A korábbi évekhez viszonyítva már sokkal több lehetőség kínálkozik a hallgatók számára. Arra buzdítjuk őket, hogy éljenek ezekkel. Reményeink szerint ez még csak a kezdet. A programjaink pozitív visszhangra találtak, a jövőben újabbakat is szeretnénk meghirdethetni a hallgatóknak – fejtette ki dr. Halasi Szabolcs, aki az idei pályázatokról is szólt.

– A titkárságunk idei évi költségvetését a múlt év végén fogadta el a tartományi kormány. Ennek függvényében idén 15 pályázati kiírásra kerül majd sor. Ezek közül legkorábban azok jelennek majd meg, amelyek a hallgatók útköltségének megtérítésére vonatkoznak. Erre az önkormányzatok pályázhatnak, és idén is 20 millió dinár lesz előirányozva. Olyan pályázatunk is lesz, amely a kutatók és kiemelkedő teljesítményű hallgatók külföldi tudományos konferenciákon való részvételének társfinanszírozását irányozza elő. Támogatjuk a tudományos szakmai értekezletek megszervezését is. Erre az egyetemi karok és a szakfőiskolák pályázhatnak. A kitétel az, hogy a felsőoktatási intézmény Vajdaságban legyen regisztrálva és a konferenciára is Vajdaság területén kerüljön sor. Kiírjuk továbbá a civil szerveztek tudományos kutatási fejlődését célzó programjait, projektumait érintő társfinanszírozási pályázatot is. Ennél 15 millió dinár lett jóváhagyva. Minden bizonnyal tavasszal megjelenik a nemzeti kisebbségek, közösségek tudományos tevékenységét támogató pályázatunk is. Ezt 2017-ben hirdettük meg először, akkor 4 millió dinár lett előirányozva, tavaly 5 millió dinárra emelkedett a keretösszeg, és idén is ennyi lesz. Ez a pályázat kiváló lehetőséget nyújthat a magyar ajkú kutatók tudományos előmenetele szempontjából. Tavaly 12 pályázatot támogatott a titkárságunk, ennek fele magyar érdekeltségű volt – mondta dr. Halasi Szabolcs.