2024. április 16., kedd

A közlekedés mennyországa

Ha igaz a „lassú víz partot mos” mondás, Szerbia nyerésre áll

Szerbiának lesz a régióban a leggyorsabb vasúti közlekedése, Belgrád és Budapest között ugyanis 200 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak majd a vonatok, jelentette ki ma Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter. Nagy kár, hogy a vasutak és az utak alapanyagát nem az ígéretek képezik, különben már régen átadták volna ezt a szóban forgó szakaszt is. Emlékeztetőül: 2015-ben tett újvidéki látogatása alkalmával Aleksandar Vučić (akkor kormányfői minőségben) ígérte, hogy 2018-ra elkészül a gyorsvasút. Már 2019-et írunk, s a legfrissebbnek számító becslések szerint 2022 végére lesz kész a szerbiai szakasz, Magyarországon viszont lassúbb a tempó, ott a legjobb esetben 2023-ra építik át a vonalat. A helyzet tehát 2015-höz képest lényegesen romlott: akkor három évre voltunk a szupergyors vasúti szakasz átadásától, ma pedig már négy évre vagyunk.

Ez nem ígéret, de számunkra álom: A Lancsou és Csungking között közlekedő kínai szupergyors „csak” 160 kilométeres sebességet produkált a hónap elején (Fotó: Xinhua/Beta)

Ez nem ígéret, de számunkra álom: A Lancsou és Csungking között közlekedő kínai szupergyors „csak” 160 kilométeres sebességet produkált a hónap elején (Fotó: Xinhua/Beta)

A vasúti fejlesztésekbe való befektetések, ennek ellenére, folyamatosak. Mihajlović arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin belgrádi látogatása alkalmával egy 230 millió eurós szerződést kötöttek az orosz partnerekkel. Ebből a pénzből 127 millió eurót egy diszpécserszolgálatnak a felállítására költenek majd, innen irányítják a jövőben a teljes szerbiai vasúti forgalmat. További eszközöket fordítanak az Ópázova–Újvidék szakasz villamossági felszerelésére, valamint a Bar felé haladó vonal projektumanyagának előkészítésére. Szerbia elszánta magát a gyors vasúti összeköttetés megteremtése mellett, fogalmazott a miniszter, amit azért nevezett jelentősnek, mert az eddigiekben inkább az autóutakkal foglalkozott az ország.

S azokkal se rövid ideig, tehetjük hozzá, hiszen hazánk ezen a téren sem nevezhető a határidő-betartás bajnokának. Itt van például a hegybeomlásokról majd hegyelszállításról ismertté vált 10-es közúti folyosó, amelyen éjt nappallá téve dolgoztak újév előtt a munkások, hogy – ha törik, ha szakad – január elsején átadhassák a közlekedésnek. Ezt követően a miniszter január 3-ai sajtótájékoztatóján bejelentette: új beruházási ciklus veszi kezdetét, ötmilliárd eurót érő fejlesztések jönnek, a 10-es korridor meg majd valamikor az év közepén lesz kész… Reméljük, közben egyetlen útba eső hegy sem makacsolja már meg magát.