2024. április 24., szerda

Az igazi jégtakaró még várat magára

A Palicsi-tavon egy jégvitorlázó alatt beszakadt a jég

Ha az igazi téli tájra gondolunk, akkor havat és jeget látunk, meg síelő és korcsolyázó embereket. A korcsolyázáshoz jég kell, és ahhoz, hogy tavainkon korcsolyázni lehessen, hosszan tartó hideg időre van szükség. Tavainkon, a Palicsi- és a Ludasi-tavon a december második felében tapasztalt hideg időjárásnak köszönhetően megindult a jegesedés, és a január eleji fagyok csak tovább gyorsították a fagyás folyamatát. Az elmúlt napokban tapasztalható enyhébb időjárás következtében azonban a folyamat megállt, sőt visszafordult, és a jégtakaró egyre fogy. Korcsolyázásra tehát semmiféleképpen nem volt, és jelenleg sem alkalmas.

A jég és a víz határán a Palicsi-tavon (Fotó: Gergely Árpád)

A jég és a víz határán a Palicsi-tavon (Fotó: Gergely Árpád)

Ez utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint a tegnap a Palicsi-tavon történt baleset. A pannonrtv.com tudósítása szerint egy jégvitorlázó alatt beszakadt a jég. A balesetet szenvedett férfit a mentőegységek kimentették, azonban a mentőcsónak elakadt, így a mentés hosszabb időt vett igénybe. A férfit kórházba szállították.

Információink szerint a tavainkon lévő jégtakaró vastagságának ellenőrzését egyetlen intézmény sem végzi, így erre vonatkozó pontos információk nem állnak rendelkezésünkre. A Palics–Ludas Közvállalat szakembereitől megtudtuk, hogy szükség esetén, amennyiben a tavak felszínét huzamosabb ideig vastag jégtakaró borítja, illetve a jég felszínén bizonyos vastagságú hótakaró is keletkezik, lékvágást kell végezniük. Erre azért van szükség, hogy biztosítsák a vízben élő növényi szervezetek számára a minimális fotoszintézishez szükséges fénymennyiséget, illetve hogy a jég alatt keletkezett gázokat kiengedjék. Erre az elmúlt időszakban nem volt szükség, és az ablakon kitekintve azt állapíthatjuk meg, hogy az elkövetkező időszakban sem kell ily módon beavatkozni.

A korcsolyázni vágyóknak pedig egyelőre, vigaszként, a városi műjégpályát javasoljuk.