2024. április 24., szerda

Megszűnik az Anyakönyvi hírek rovat

A szabadkai Anyakönyvi hivatal decemberben küldte el a médiáknak a város területén születettek, házasságot kötöttek és elhalálozottak utolsó nyilvános listáját. Mintegy 40 éves hagyománynak vetettek véget a városban, ugyanis ezzel a határozattal minden médiában megszűnnek az Anyakönyvi hírek elnevezésű rovatok.

Az Anyakönyvi hivatal kérésünkre adott írásos nyilatkozatában az áll, hogy a hetente küldött jelentések közlését azért kellett beszüntetniük, mert az sértette a tavaly szeptemberben megszavazott személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályt. A médiának eljuttatott anyakönyvi adatokban szerepelt az újszülöttek neme, a szülők család és keresztneve, a házasságot kötöttek foglalkozása, illetve az elhalálozottak születési dátuma, amelyeknek a megjelentetése sértette a fent említett jogokat.

„A törvényben egyebek mellett az áll, hogy az újszülöttek mindkét szülőjének, az elhalálozott bejelentőjének és mindkét házastársnak írásos nyilatkozatát kell kérnünk az anyakönyvi adatok nyilvános megjelentetéséhez. Mivel a babák a kórházban jönnek a világra, és a legtöbb elhalálozás is ott történik, a bejelentések pedig főként elektronikus úton zajlanak, így lehetetlen írásos nyilatkozatot kérni, mert ők ezáltal nincsenek jelen az anyakönyvvezetőnél. A felsorolt okokra hivatkozva megpróbáltuk áthidalni az elsődleges felszólítást az adatvédelmi biztos illetékesével úgy, hogy arra kértük a polgárokat a kórházban és az irodában, hogy írásos úton értesítsenek bennünket arról, hogy szeretnék-e adataikat megjelentetni a médiában. Figyelmeztető levelet kaptunk, miszerint ez az eljárás sem felel meg a törvénynek, mert az csak a jegyzőkönyvi nyilatkozatokat fogadja el” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott válaszlevélben.

Az anyakönyvi hírek megjelentetésének hosszú tradíciója volt a legtöbb városi médiumban. A lakosok mindig nagy érdeklődéssel követték ezt a rovatot, nemcsak puszta kíváncsiságtól vezérelve, hanem megszokásból és a tájékozódás iránti vágyból is. Az idősek közül sokan a Magyar Szóból vágták ki unokáik születésének hírét, a házastársak pedig szép emlékként, nosztalgiával tekinthettek vissza életük összekötésének lejegyzésére.