2024. április 24., szerda

Ugrásszerűen növekedtek az átlagbérek Ada községben

Bilicki Zoltán adai polgármester értékelte az elmúlt évet, és beszámolt a 2019-es tervekről

Ada község önkormányzatának a 2019-es évi legjelentősebb beruházásai között szerepel a wellnessközpont kiépítése, a kerülő út befejezése, az Ada–Törökfalu út újraaszfaltozása, a helyi közép- és általános iskolák felújítása, a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztése, Mohol központjának rendbetétele, a Tisza-hídra vezető út rendezése, a középiskolai kollégium kiépítése és az ipari zóna fejlesztése.

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy a beruházásokat az állam és az MNT támogatásából, valamint önerőből kívánják megvalósítani. A helyi önkormányzat az elmúlt évben megközelítőleg 50 millió dinárt költött azoknak a beruházásoknak a tervdokumentációjára, amelyeket a mandátum végéig, vagyis 2020 tavaszáig szeretnének megvalósítani. A polgármester kiemelte, hogy a tervdokumentációk megléte komoly tárgyalási alapot biztosított a lobbizáshoz, amely során ígéretet kaptak bizonyos projektum támogatására, és amennyiben ezek teljesülnek, akkor az idén 20 millió eurós beruházás valósulhat meg Ada község területén.

– Ada községet illetően 2018-ban a legbiztatóbb az volt, hogy az átlagfizetések stabilan emelkedtek, mégpedig nagyobb ütemben, mint a köztársasági átlag, illetve jóval nagyobb ütemben, mint a környező községekben. Jelenleg a 2017-es adatok állnak a rendelkezésünkre, amelyek szerint a nettó átlagbér 59 906 dinár volt Ada községben – magyarázta Bilicki Zoltán. – Vajdaságban ennél csak a nagyvárosokban, Szabadkán, Újvidéken, Versecen, Nagybecskereken és Pancsován volt magasabb az átlagbér. Biztos vagyok abban, hogy a 2018-as mutatók még jobbak lesznek, tudva azt, hogy mekkorák a bérek a magánszférában. Ada község ezen a téren vezető szerepet tölt be a kisebb és a környező községek között is. Ez az a reménysugár, amely nekem a legtöbbet jelenti a munkámban. Eszerint ennek a községnek van jövője, és megélhetést lehet teremteni a családoknak. Egy kis község is lehet működőképes, ha erős gazdasággal rendelkezik. Jelenleg is legalább 500-600 ember jár be más községek településeiről hozzánk dolgozni. Ez meglátszik a helyi önkormányzat költségvetésén is. A 2017-es évhez viszonyítva 2018-ban a fizetések utáni jövedelemadó 15-20 százalékkal volt nagyobb. A magánszférában tervezett fizetésemelések, valamint a nyugdíjak és a közalkalmazottak bérének emelkedése miatt 2019-ben hasonló emelkedést érhetünk el. Ada községben jelenleg a fémipar számít a húzóágazatnak, de meghatározó a mezőgazdaság és a textilipar, illetve a könnyűiparban jelentős szerepet tölt be a táskagyártás. Januárban írunk ki pályázatot a textilipari vállalatok megsegítésére. A földműveseknek 2018-ban megcsináltuk a sárlerázókat, átadtuk az új szivattyútelepet, amely számunkra jelentős beruházás, és a földművesek munkájának hatékonyságát segítheti. A fémiparban folyamatosak a bővítések. Az idén három fémipari cég tervez bővítést, közülük egyik jelentőset, és nagyszámú új alkalmazottat állít munkába. Az ipari zónában jelenleg három vállalat építkezik, egy fémipari és két textilipari cég, amelyeknek az önkormányzat igyekszik biztosítani a kellő infrastruktúrát.

Ada község önkormányzata az elmúlt évben minden eddiginél nagyobb összeget fordított a beruházások tervdokumentációjának kidolgozására. Bilicki Zoltán közölte, hogy erre a célra az önkormányzat szabad eszközeinek kétharmadát költötték, megközelítőleg 50 millió dinárt:

– Több mint 8 millió dinárért megrendeltük Mohol teljes szennyvízhálózatának főtervét. Ezt a gazdasági minisztériummal és a moholi helyi közösséggel közösen finanszírozza az önkormányzat. Kidolgoztuk a tervdokumentációt a középiskolai kollégium épületének kiépítéséhez, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozna az idén a középiskola melletti szabad telken, amelyet az önkormányzat biztosít a beruházáshoz. Elkészült a tervdokumentáció a Tisza-hídra vezető utak rendezésére, a Moholi nagy út kiépítésére, az Ada–Törökfalu útszakasz újraaszfaltozására, folyamatban van a kerülő út kiépítéséhez szükséges munkálatok tervdokumentációjának kidolgozása. Az idén jelentős összeget költünk a Műszaki Iskolára, amely teljes körű felújításon esik át, kezdve az épülettől az udvarokon át a sportcsarnokig. A szükséges tervdokumentáció elkészült, ugyanez vonatkozik a moholi általános iskolára is, ahol az udvar, a tornaterem és az iskolát körülvevő parkolók renoválását tervezzük. Megrendeltük a terveket a moholi egészségház épületének felújítására. Elkészültek a tervek az adai wellnessközpont számára, a termálkút felszerelésére. Folyamatban van a hővezeték tervezése, amely összekötné a termálkutat az általános iskolával. Készítettünk terveket az ipari zóna fejlesztésére is, amely 2019-ben magában foglalná az Ipari út közvilágítását és a buszmegálló kiépítését, illetve szeretnénk összekötni az Ipari utat és a Dósa András utcát Ada és Mohol kataszteri határán. Elkezdtük a vízmű tervezését a kommunális közvállalattal közösen. Megterveztettük és megvalósítottuk a Törökfalu–Kavilló közötti útszakasz kiépítését. Ez a tömérdek tervdokumentáció olyan helyzetbe hozott bennünket, hogy komoly tárgyalási alapot adott a lobbizáshoz. Az egyeztetéseken, amelyek ezeknek a dokumentumoknak a segítésével megtörténtek, ígéretet kaptunk bizonyos projektumok támogatására. Ha mindaz teljesül, amit megígértek, akkor az idén körülbelül 20 millió eurós beruházás valósul meg Ada község területén. Ezek közül a legnagyobb beruházás az adai wellnessközpont kiépítése, amelyet az önkormányzat önerőből finanszíroz. Kölcsönt veszünk fel 300 millió dinár nagyságrendben, a beruházás többi részét az egyéb bevételeinkből biztosítjuk. Ada község nagyon sokáig várt olyan pályázati lehetőségre, amellyel megvalósíthatta volna ezt a tervét. Az idő múlik, és ilyen lehetőség nem kínálkozott, viszont a kisebb községek között kezdjük elveszíteni a vezető szerepünket a fürdőturizmusban. Ezért eljött az ideje, hogy egy újabb nagy ugrással visszaszerezzük ezt az előnyt. A helyi önkormányzat mindent megtesz, hogy racionális és fenntartható beruházás legyen. Az előzetes számításokat elvégeztük, és nagyon bizakodóak vagyunk, főleg azért, mert az épület energiafüggetlen lesz, ami nagyban megkönnyíti a fenntartását. Biztos vagyok abban, hogy a wellnessközponttal konkurensek lehetünk a piacon – mondta Bilicki Zoltán.

A kisebb beruházások között megemlítette, hogy a kerülő út kiépítéséről a Szerbia Útjai közvállalattal egyeztettek. A munkálatok a hiányzó 700 méteres szakasz és két körforgalmi csomópont megépítését foglalnák magukba. Az egyik körfogalom a Potisje vállalat bejáratánál, a másik a Törökfaluba vezető útleágazásnál épülne meg. Az Ada–Törökfalu útszakasz újraaszfaltozását a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal szeretnék megvalósítani. Az adai Cseh Károly Általános Iskola felújításának második fázisát, a moholi Novak Radonić Általános Iskolába tervezett renoválásokat, valamint az adai Műszaki Iskola felújítását a köztársasági kormány közberuházásokkal foglalkozó irodája finanszírozná. Az irodával egyeztetnek még a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztéséről 140 millió dinár értékben, továbbá megegyeztek a hővezeték kiépítéséről az adai általános iskoláig, amint elkészült a tervdokumentáció. Bilicki Zoltán megjegyezte, hogy a köztársasági államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériummal közösen befejezik Mohol központjának rekonstrukcióját. A helyi önkormányzat a szerb–román határon átnyúló együttműködési program keretében pályázott egy modern tűzoltóautóra, amelyet nagy esélye van megnyerni. Emellett az önkormányzat önerőből vásárolna egy-egy rohamkocsit a moholi és a törökfalui tűzoltók részére. A polgármester szerint a Magyar Nemzeti Tanács által az idén építendő középiskolai kollégium értéke legalább 120 millió dinárra tehető. A létesítmény egy modern, 64 férőhelyes, többszintes épület lenne. A Tisza-hídra vezető út rendezéséhez körülbelül 90 millió dinárra van szükség. Az ipari zónában tervezett fejlesztések pedig 20 millió dinárba kerülnének. Továbbá az idén sátoros, fűthető, műfüves pályát épít Adán a helyi önkormányzat a helyi labdarúgóklubbal, illetve újabb jelzőlámpát állítanak fel, hogy a helyi tanuló vezetők helyben lebonyolíthassák a vezetői vizsgát.