2024. április 19., péntek
DAKAR-RALI

Mani kiesett!

Ricky Brabec integet, hogy számára véget ért a verseny (Fotó: Beta/AP)

Ricky Brabec integet, hogy számára véget ért a verseny (Fotó: Beta/AP)

Ilyen ez a Dakar-rali: tegnap még arról írtunk, hogy a romániai színekben indult Gyenes Emánuel versenyben van a győzelemért a szerelők nélküli kategóriában, ma pedig már arról számolhatunk be, hogy Mani számára a 8. szakasz volt az utolsó az idei megmérettetésen, tehát ő sem „élte túl” a Nazca-vonalak közelében levő elhíresült dűnéket, csakúgy mint a motorosoknál éllovas Ricky Brabec (az 56. kilométernél eltörött a motorblokkja), a kiváló szlovák Ivan Jakeš és még sokan mások. A szatmárnémeti motoros a Facebook-oldalán azt írta, hogy eleve rosszul kezdődött az etap, hiszen a motorosok többsége tíz autó és öt kamion után rajtolt el, és a keréknyomok meg a por igen megnehezítették a dolgukat. Aztán bukott, és ennek nyomán nemcsak a navigációs rendszere sérült meg, hanem a jobb karja is, amelyet alig egy hónappal a verseny előtt eltört. „Próbáltam folytatni, de 10 km után meg kellett állnom, mivel már nem tudtam tartani a kormányt. Több tíz percen keresztül vártam, hogy lássam, tudom-e folytatni, de végül hívnom kellett a helikoptert. Jövőre visszatérek a Dakarra, sokkal erősebben és sokkal elszántabban” – írta bejegyzésében Mani. A 34 éves versenyző kilencedik alkalommal vett részt a dél-amerikai terepraliversenyen, és a 2009-es után ez a második Dakar, amelyet nem tud befejezni. A legjobb eredményt 2016-ban érte el, amikor a 14. helyen zárt összetettben.

Kiderült tehát, hogy ez volt az idei rali „királyszakasza”, s aki ezt sikerrel teljesítette, annak már sok gondja nem lesz az utolsó két etapon. Az autósoknál az idén szélsőségekig jutott Sébastien Loeb nyert, de csak azért, mert Nasszer al-Attiyah immár nem a szakaszgyőzelmeket kergeti, hanem a 3. Dakar-titulusát. A dűnék mesterének is nevezett katarit 425 km választja el ettől, s immár senki ne tegyen pénzt más győzelmére!

Igaz az a kínai bölcsesség, hogy csak eleget kell ülni a vízparton, s ellenséged tetemét előbb-utóbb leviszi a víz. Szalay Balázsék szívós elszántsággal veszik az akadályokat, ezen a szakaszon a kiváló 18. helyen értek célba, s immár 21. helyen állnak összetettben!

A motorosoknál egyébként a címvédő osztrák Matthias Walkner ért be elsőnek, a kamionosoknál Dmitrij Szotnikov, a quadosoknál pedig természetesen az éllovas argentin Nicolas Cavigliassso. A verseny a kétkerekűek mezőnyében még nem dőlt el, mert a sérült csuklóval szenvedő ausztrál Toby Price csak egy perccel vezet a chilei Pablo Quintanilla és 6 perccel a már említett Walkner előtt. A kamionosoknál sincs még lefutva a dolog, mert a szakaszgyőzelmével élre állt Szotnikov mögött honfitársának, Eduard Nyikolajevnek csak 26,49 perc a lemaradása.

Az összetett élcsoportja, motorosok: 1. Price (KTM) 28:53,08 óra, 2. Quintanilla (Husqvarna) 1,03, 3. Walkner (KTM) 6,35 perc lemaradás stb. Autósok: 1. Al-Attiyah (Toyota) 29:15,50 óra. 2. Nani Roma (spanyol, Mini) 46,29, 3. Loeb (Mini) 46,45 perc lemaradás stb. Kamionosok: 1. Szotnikov (Kamaz) 35:01,35 óra, 2. Nyikolajev (Kamaz) 26,49 perc, 3. Gerard de Rooy (holland, Iveco) 1:07,43 óra lemaradás stb. Quadosok: 1. Cavigliasso (Yamaha) 36:35,51 óra, 2. Jeremias Gonzales Ferioli (argentin, Yamaha) 1:24,52, 3. Gustavo Gallego (argentin, Yamaha) 1:44,04 óra lemaradás stb.

Tegnap a 9. szakasz ismét hurokszakasz volt Piscótól Piscóig, 407–409 km-en, a mért rész pedig 311–313 km-t tett ki.