2024. április 19., péntek

Naponta hetven gyerek

Sikeres volt a szenttamási kézműves tábor

Huszonkettedik alkalommal került sor az idén a szenttamási Hagyományápolók Klubjának Téli Kézműves Táborára. Az ötnapos táborban naponta mintegy hetven gyerek tartózkodott. A munka az idén is korosztályok szerint folyt. Az idősebbek a régi kézműves mesterségekkel, pl. kosárfonással, táskafonással, nemezeléssel, gyertyakészítéssel foglalkoztak, a fiatalabb korosztály pedig papírmunkákat, gipsztárgyakat, apró díszeket készített az óvó nénivel. A tábor fő célja ezúttal is az volt, hogy a szünidőt hasznos dologgal töltsék, továbbá hogy a különböző korosztályok megtanuljanak társalogni egymással. Mint elhangzott, tekintettel arra, hogy csaknem minden technikát alkalmaztak, a péntek délután megrendezett kiállításon a szülők és nagyszülők is meglepődtek azon, hogy a gyerekek milyen szép munkákat készítettek, szorgalmasak voltak, mind a vágást és a tépést, mind a fonást illetően, sőt gyönyörűen rajzoltak és festettek is. Pénteken délelőtt a táborba látogatott a szettamási polgármester, Radivoj Paroški, aki asztaltól asztalig körüljárta a tábort, és a helyszínen ismerkedett meg mindazokkal a tevékenységekkel, amelyeket a gyerekek elsajátítottak az öt nap alatt. Mint mondta, nagy örömmel tölti el, hogy ilyen sokan döntöttek a téli szünidő hasznos eltöltése mellett:

 – Nagyon örülök, hogy ilyen nagy számban érdeklődtök a téli tábor iránt. Személyesen is meggyőződtem arról, hogy ez alatt a néhány nap alatt csupa hasznos dolog készül. Mi az önkormányzatban pedig éppen ezért támogatjuk az itteni munkát és elképzeléseket. Az alatt a rövid idő alatt, amíg itt voltam, láttam, hogyan készül a gyékénytáska és a varázsdoboz, amelyek eddig számomra teljesen ismeretlenek voltak. Az elmúlt öt nap alatt valóban sok mindent készítettetek, aminek csak örülni lehet, a foglalkozások vezetői pedig önkéntes munkájukért dicséretet érdemelnek. Nagyon remélem, hogy amit elsajátítottatok, megtanultatok, tartós és szép emlék marad – mondta a szenttamási polgármester. Ugyanakkor megdicsérte a Hagyományápolók Klubját, hiszen tavaly újra sikeres hagyományos aratóversenyt szerveztek. A táborozók a polgármestert egy közismert népdallal kísérték ki.

A hét folyamán készült tárgyakból pénteken délután kiállítás nyílt.

Az idei téli tábort a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és Szenttamás község önkormányzata támogatta.