2024. március 29., péntek

Atomenergia, energiabiztonság, innováció

Vlagyimir Putyin: igazságtalan és veszélyes lehet a 1244-es rezolúció megsértése

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke és diplomáciai kísérete 21 megállapodást és egy szándéknyilatkozatot hozott magával, amelyek különböző területeken való együttműködést érintenek. A legnagyobb hangsúly az energiabiztonságra, az udvarnoki (Banatski dvor) földgáztározó bővítésére, a Đerdap2 vízerőmű felújítására, valamint a vasúti közlekedés felújítására esett, de 7 innovációs együttműködést célzó megállapodást is aláírtak. Több gazdasági szakember, illetve vállalati képviselő is érkezett Belgrádba az orosz delegációval, mindenek előtt olyan beruházók, akik fejlődési lehetőséget látnak a szerb vállalatokkal való közös fellépésben.

A szerb államfő vörös szőnyegen fogadta Vlagyimir Putyint (Ótos András felvétele)

A szerb államfő vörös szőnyegen fogadta Vlagyimir Putyint (Ótos András felvétele)

Vlagyimir Putyin ma délután valamivel egy óra után érkezett a belgrádi Nikola Tesla Repülőtérre saját elnöki repülőjével, amely felszereltségét tekintve Putyin munkaszobája kicsiben, vagyis minden lehetséges vezérléssel el van látva, hogy az orosz elnök, ha igény mutatkozik reagálni tudjon minden helyzetre. A repülőtéren Aleksandar Vučić szerb államfő fogadta, az elnökség tagjainak és Oroszország belgrádi nagykövetének kíséretében. Putyin elnöki limuzinjával, a szintén minden elektronikus irányítást tartalmazó orosz gyártmányú páncélozott autóval Vučić társaságában folytatta az utat a belgrádi Új temetőbe, ahol a Belgrád felszabadítóinak, majd pedig a vörös hadsereg tagjainak emlékére felállított emlékműveknél helyezték el az emlékezés virágait. Itt elhangzott az orosz, majd pedig a szerb himnusz, csakúgy mint később, amikor Vučić ünnepélyes fogadtatásban részesítette orosz kollégáját a Szerbia Palota előtt. Üdvözlésképpen ágyúgolyók dörrentek a himnusz alatt. Majd a két elnök üdvözölte a két állam kormányának tagjait.

MEGBÍZHATÓ POLITIKAI PARTNER

A Szerbiai Palotában a kétoldalú megbeszélést Putyin és Vučić kezdte meg. Ezen a tárgyaláson jelen volt Ana Brnabić szerb kormányfő és a kormány alelnökei: Ivica Dačić külügyminiszter és Nebojša Stefanović belügyminiszter, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint Putyin közeli munkatársai.

Folynak a tárgyalások

Folynak a tárgyalások

Aleksandar Vučić köszöntőbeszédében rámutatott, Szerbia az elmúlt években Oroszország megbízható partnerévé vált. Nőtt az árucsere-forgalom a két ország között, és egyre szorosabb a gazdasági együttműködés. Hangsúlyozta, hogy az energetika terén az együttműködés magas szinten van, és újabb fejlesztésekre lehet számítani, ezenkívül Szerbia katonai felszereltségének felújításában is sokat köszönhet Oroszországnak. Külön kiemelte a digitális, valamint a nukleáris energetika terén folyó együttműködésben rejlő lehetőségeket. Külön megköszönte orosz kollégájának, hogy minden nemzetközi fórumon védelmezi Szerbia és népe érdekeit, és tiszteletben tartja az ország területi integritását.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor megköszönte a meleg fogadtatást. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy a két ország együttműködése egyre szorosabb az élet szinte minden területén, nemcsak az energetika, de a jog és a katonai felszereltség és a szociális védelem terén is. Az árucsere-forgalom a múlt évben meghaladta a 2 milliárd dollárt. Rámutatott: Vučić nagyon sokat tett azért, hogy a két nép egyre jobb viszonyt ápoljon, ezért megtiszteltetésnek tekinti, hogy átnyújthatja neki az Aleksandr Nevszki orosz kitüntetést, amelyet először vehet át szerb politikus.

A két államfő kitért a földgázellátást szolgáló Török Áramlatra. Vučić elmondta, Szerbia is az energiabiztonságra törekszik, csakúgy, mint az európai államok, vagyis készen áll arra, hogy beruházzon a földgázvezeték kiépítésébe.

– A legolcsóbb és a legjobb minőségű gázra van szükségünk, vagyis az orosz gázra – emelte ki Vučić.

Koszorúzás az Újtemetőben

Koszorúzás az Újtemetőben

Putyin hozzátette, hogy Törökország és Oroszország is kész együttműködni Európával. Oroszország rendelkezik azzal a kapacitással, amivel elláthatja Európát a Török Áramlaton keresztül, amelynek a kiépítése csak az EU tagállamaitól függ. Bulgária érdekelt a kiépítésében, Szerbiában pedig készek 1,4 milliárd dollárt beruházni, hogy a vezetéknek ez a szakasza is kiépüljön.

Kitért a Belgrád–Priština-párbeszédre is. Putyin rámutatott arra, hogy igazságtalan és veszélyes lehet a 1244-es rezolúció megsértése, hiszen a koszovói katonaság megalapítása a Balkán stabilitásának megtöréséhez vezethet.

AZ INNOVÁCIÓ MINT LEHETŐSÉG

A látogatás során 21 megállapodást kötött a szerb és az orosz fél. Mindenekelőtt egy 230 millió euró értékű megállapodást írt alá a szerbiai Infrastruktura Železnice (Vasúti Infrastruktúra Közvállalat) és az orosz RŽD International. Ebből az összegből kiépítik majd mindenekelőtt a vasúti közlekedés irányításával foglalkozó diszpécserközpontot, valamint az Ópazova és Újvidék közötti elektrotechnikai infrastruktúrát. Ugyanakkor ebből a pénzből folytatják majd a Bar felé vezető vasútvonal 210 kilométeres szakasz tervdokumentációjának kidolgozását Valjevótól a montenegrói határig, ami várhatóan már 2020-ra el is készül.

Az energiabiztonság terén fontosnak tarják a törzsudvarnoki (Banatski Dvor-i) földgáztározó bővítését, hiszen a tározó kapacitását 450 millióról 750 millió köbméter földgázra növelik, hozzájárulva ezzel az ország teljes mértékű földgázellátásához.

Aleksandar Antić energetikai miniszter az RTS-nek adott nyilatkozatában rámutatott arra, hogy jelenleg folyamatban van a Đerdap1 vízerőmű nagyjavítása, a Đerdap2 felújítása azonban már évek óta várat magára. A napirenden szereplő megállapodásból ez is lehetővé válik.

Vučić ajándéka Putyinnak, a Paša névre hallgató sárhegyi

Vučić ajándéka Putyinnak, a Paša névre hallgató sárhegyi

Nagy reményekkel érkeztek Szerbiába az orosz innovációval foglalkozó szakemberek. Olyan szerbiai vállalatokban szeretnének beruházni, amelyek együttműködésre adnak lehetőséget a digitális energetika vagy a mesterséges intelligencia terén. Közös piaci jelenlétben gondolkodnak, ez viszont nagy lehetőségeket kínál a szerbiai vállalatoknak.

„MINEK A DICSŐÍTÉS?”

Belgrád már tegnap este felkészült az orosz küldöttség érkezésére, már csak azért is, mert Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere már szerdán megérkezett az orosz küldöttség egy részével. Emiatt a városban a forgalmat már az esti órákban leállították, a rendőröket pedig már ma reggel kivezényelték az utcákra. Jelentősen csökkent a közlekedés intenzitása. Egyes becslések szerint 7000 szerb rendőr védte a delegáció épségét az utcákon, ugyanakkor további 250 orosz biztonsági szakember, valamint több civil ruhás biztonsági személy tartózkodott az utcákon.

Putyin repülőjét Magyarország országhatárától három szerb vadászgép kísérte Szerbia légterében a surčini repülőtérig. Putyin biztonságát nem bízták a véletlenre, a Nikola Tesla Repülőteret teljesen lezárták, és mesterlövészek is figyelemmel kísérték az elnök minden mozdulatát, megérkezése után pedig a város felett megjelentek a helikopterek is.

Mint az elnökség sajtószolgálatától megtudtuk, a két államfő találkozóját megközelítőleg 700 újságíró és mintegy 160 médiaház követte végig, akik között nemcsak hazai, hanem a régió médiaházai, illetve több európai, valamint ázsiai médiaház is jelen volt.

Több ezer polgár köszöntötte ugyanakkor az orosz államfőt a Szent Száva-templomnál. Az emberek már kora délután gyülekezni kezdtek a városban, szervezett buszokkal érkeztek az ország több városából, majd öt órakor a Knez Mihailova sétálóutcából elindultak a Balkán legnagyobb templomához, hogy fogadják Putyint. Ennek okán órákra leállt a közlekedés a város központjában.

Putyint és Vučićot Irinej pátriárka fogadta. Oroszország már eddig is jelentős összeget fektetett ebbe a pravoszláv templomba, ezúttal további 5 millió eurót ajándékozott.

Közös tiltakozó levelet adott ki ugyanakkor 17 szerbiai civil szervezet Putyin dicsőítése ellen. Rámutattak arra, hogy az orosz elnök médiapompán keresztül való bemutatása tovább rombolja a már így is törékeny demokráciát, illetve a szabadságjogokat. Együttérzésüknek adtak hangot Oroszország politikai üldözötteivel, akik között vannak olyanok, akik az emberi jogok mellett szállnak síkra, illetve akik az LGBT-közösség képviselői.