2024. március 29., péntek

Szerbia, az ellopott ország

Đokica Jovanović: Nem kellenek az értelmiségiek, hiszen riválisaik a korlátozott intelligenciájú hatalomnak

A polgárok egy csoportja kisajátította és ellopta polgártársaitól az országot – értékelte Đorđe Pavićević, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának professzora, okleveles filozófus Nišben, A közszféra pártérdekekből való kisajátítása elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Szabad Lakók Egyesült Mozgalma szervezett. Itt azzal kapcsolatos véleményét is kifejtette, hogy Szerbiában nincsen hagyományos hatalommegosztás, vagyis a hatalom három ága nem független egymástól, ebből adódóan az államfő minden tisztséget betölthet. Így történhet meg, hogy az elnök a kismamáknak járó juttatásoktól kezdve a bíróságok munkáján át a letartóztatandó személyekig mindenről véleményt alkot, illetve döntést hoz – mondta Pavićević a Beta hírügynökség összeállítása szerint.

– Túl enyhe a kifejezés, hogy visszaélnek a közszférával. A közszférából egyszerűen kipumpálják a pénzt, majd pártérdekekre használják fel. Az intézmények munkáját a pártérdekek függvényébe állítják. Olyan törvényeket hoznak, amelyek lehetővé teszik a hatalmi pártok számára, hogy ellenőrzésük alatt tartsák az intézményeket. A pártellenőrzés mostanra túlságosan mélyrehatóvá vált, a közszféra minden egyes szintjén jelen van – fogalmazott Pavićević.

Szerinte a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a hatalmi párt nem rendelkezik kellő emberi erőforrással, vagyis képtelen minden egyes munkahelyet megfelelő munkavállalóval betölteni. Ez azt eredményezi, hogy a közszférában számos feladatot alkalmatlan, megfelelő képesítéssel nem rendelkező személyek végeznek el. Így történhet meg, hogy helyenként még egy utat sem tudnak megfelelően megépíteni, mert akiknek az ilyen jellegű munkákhoz érteniük kellene, nem értenek hozzá.

A közszféra indokolatlanul sok pénzt emészt fel, nem hatékony, hiányzik belőle a fegyelem, míg a korrupció jelenléte annál kifejezettebb, az alkalmazottak pedig felkészületlenek és alkalmatlanok – értékelte a folytatásban felszólaló Đokica Jovanović, a Szabad Lakók Egyesült Mozgalmának elnöke, megjegyezvén: a nyugdíjba vonulók – akik az esetek többségében felkészültek és indokoltan dolgoztak a közszférában – helyére kizárólag párttagok kerülnek. Ezeknek az embereknek a megfelelő képesítés és tapasztalat helyett pártkönyvecskéjük van – nyomatékosította Jovanović. Szerbiában pártpolitikai projektumot hajtanak végre, amelynek egyetlen célja az értelmiségiek és a diplomások elüldözése, azaz exodusa, mert ha itt maradnának, az egyébként hatalmon lévő, korlátozott intelligenciájú egyének megkerülhetetlen riválisaként jelennének meg – fejtette ki Jovanović.