2024. március 29., péntek

Zentai betlehemezők a Vatikánban

Négy magyar fiatal, közöttük két zentai is „betlehemi háromkirály” öltözetben vett részt a Vatikánban a január elsejei pápai szentmisén, részben ministránsi feladatokat is vállalva.

A zentai Thurzó Lajos iskola betlehemezői elsők lettek a Kárpát-medence területén meghirdetett megmérettetésen, ennek köszönhetően Tandari Ferencnek, az iskola pedagógiai vezetőjének kíséretében Molnár Mona és Ivković Vivien jutott el a magyar küldöttség tagjaként Rómába.

Horváth László nyugalmazott hitoktató, az iskola betlehemezőinek vezetője szerint azért választották a két zentai kislányt, mert Mona nagyon szépen énekel, Vivien az éneklésen kívül kiválóan csellózik is. Elmondta, hogy a zentai betlehemezők méltóképpen képviselték tartományunkat, s a szentmisén való fellépés mellett a Vatikáni Rádiónak is nyilatkoztak. A gyerekek december 28-án keltek útra, s miután Rómába értek, a szállásuk elfoglalását követően a Vatikánban megismerkedtek a többi országból érkezett gyermekekkel, január elsején pedig részt vettek a pápai szentmisén.

A hitoktató arról is beszámolt, hogy néhány évvel ezelőtt Brüsszelbe látogattak el hasonló módon az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány vezetőinek köszönhetően, valamint tavasszal Svájcba is van egy meghívásuk.

– Nagyon szeretnénk, ha a betlehemi játék, ami csak itt nálunk, a Kárpát-medence magyarlakta területein honos, hungarikumként le lenne védve, hiszen ezt csodálatos ajándékként az őseinktől kaptuk. Ennek a hagyománya közel hatszáz esztendőre nyúlik vissza, amikor Zsigmond királynál jártak betlehemesek, s erről feljegyzés is létezik.

Elmondta továbbá, hogy a Thurzó Lajos iskola tanulói lassan húsz éve foglalkoznak betlehemezéssel, s amióta versenyeken is részt vesznek, eljutottak többek között Budapestre és Debrecenbe is.

– Évről évre komolyabb produkcióval rukkolunk elő. Így a legutóbbi betlehemes játékunkban 21 szereplő vett részt, ez átgondolt szereposztást és szövegkönyvet is igényelt. Egyre felkészültebbek vagyunk, ami azt eredményezi, hogy míg kezdetben csak évi 5-6 fellépést mertünk vállalni, mostanra ez a szám már megduplázódott. Zenta község falvait mind körbejárjuk, és már vidékre is ellátogatunk, többek között Szabadkára.

Horváth László hangsúlyozta, hogy külön köszönettel tartoznak az iskolájuk vezetőségének és a gyermekek szüleinek is. Az előbbiek ugyanis sokszor elnézőek voltak a betlehemező diákok kimaradását illetően, a szülők pedig mindent elkövettek azért, hogy a betlehemezők eljussanak a fellépéseikre.

A kis betlehemezők és vezetőik most sem pihennek, mivel a betlehemezést követően el kell készíteniük azt a naplót, amellyel az éves tevékenységüket dokumentálják. Ehhez mellékelniük kell a fellépésekről készült videofelvételeket és nézői véleményeket is, mert ezekkel is többletpontokat szerezhetnek a betlehemezők versenyében.