2024. március 28., csütörtök

A gyerek az első

Mikor kell kiemelni a gyereket a családból?

Novemberben leégett egy ház Zentán, és a tűzben életét vesztette egy kislány. Amikor egy tragédia gyerekeket is érint, a közvélemény gyakran fölháborodik, és magyarázatot, vétkeseket keres.

Nem volt ez másként akkor sem: a jó szándékú laikusok részéről egykettőre ahhoz hasonló kérdések merültek föl, mint hogy hol voltak eddig a hatóságok, miért nem vették állami gondozásba a gyerekeket, hiszen tudni lehetett, hogy szerény körülmények között, áram nélküli házban élnek. Pedig a gyerekek családból való kiemelésére csak nyomós indokkal, átfogó intézkedések sora után kerülhet sor. A család életkörülményeiből, származásából, az elektromos áram hiányából csak a család szociális helyzetére következtethetünk, arról mindez semmit nem mond, hogy hogyan bánnak a szülők a gyerekeikkel.

Kormányos Klaudia okleveles szociális munkás és okleveles szociálpolitikus szerint minden gyereknek joga van együtt élni saját szüleivel:

– A gyermeknek joga van arra, hogy a saját természetes családjában nőjön fel. Ugyanakkor joga van olyan életkörülményekhez, amelyek lehetővé teszik a megfelelő testi, szellemi, lelki, erkölcsi és társadalmi fejlődését. Jó esetben ez a két jog egyszerre, egy időben megvalósul, akkor van baj, ha a szülő nem tudja vagy nem akarja biztosítani a gyermek életkorának megfelelő szükségletek kielégítését. Ilyenkor kerülhet sor a gyermek családból való kiemelésére, természetesen csak akkor, ha ez a gyermek mindenek felett álló érdeke. A gyermek akkor emelhető ki a családjából, ha a szülő visszaél jogaival, vagy vétkesen elhanyagolja a szülői felügyeletből eredő kötelességeit.

A szakember hozzátette, hogy csupán anyagi okok miatt a gyermek nem választható el a saját családjától, hiszen a szegénység nem lehet a szülői képesség mércéje:

– A szociális ellátórendszernek, a civil szervezeteknek, a természetes támogatói rendszernek az lenne a dolga, hogy ha nem történik bántalmazás vagy elhanyagolás, akkor mindent megtegyenek azért, hogy a gyerekek a szülőkkel együtt élhessenek. A gyermeknek a családból való kiemelését megelőző vagy korrekciós felügyelet előzi meg a gyámhatóság részéről. Ez alól is van kivétel: azonnali kiemelésre súlyos elhanyagolás vagy bántalmazás esetén van szükség.