2024. április 19., péntek

Egy történelmi jelentőségű munka

Bemutatták Tóth Tibor és Szalai Attila A mi sporthőseink című könyvét

A Magyar Médiaház tanácstermében szerdán mutatták be Tóth Tibor újságíró és Szalai Attila karikaturista A mi sporthőseink című könyvét. A Hét Nap gondozásában megjelent kötetet Bencsik István nyugalmazott újságíró, a Szabadkai Magyar Rádió volt riportere és szerkesztője méltatta.

– Történelmi jelentőségű munkát kaptunk a kezünkbe. Történelmi jelentőségű, mert hasonló témájú könyv megjelenéséről nem tudok. 1972-ben kezdtem komolyabban foglalkozni sportújságírással, de ebben a műfajban még nem tartottam a kezemben ehhez hasonló könyvet – mutatott rá Bencsik István.

László Edit, a Hét Nap igazgatója a könyv kiadásának körülményeit ismertette. Elmondta, hogy a vállalatnál most álltak elő azok az anyagi feltételek, amelyek lehetővé teszik a A mi sporthőseinkhez hasonló kiadványok megjelentetését. Ebben fontos szerepet tölt be a Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Kormány támogatása. Az igazgató hozzátette, hogy a Hét Nap dolgozóit arra próbálja ösztönözni, hogy találják meg azt a területet, amelyet legjobban szeretnek, és ezt kössék össze az újságírói munkával. László Edit szerint a most megjelenő munka éppen ennek az ösztönzésnek az eredménye.

Az igazgató felszólalása után Bencsik István beszélgetett a szerzőpárossal. Tóth Tibor a könyv megszületésének körülményit taglalta az egybegyűlteknek.

– A könyv megírásának ötlete Szalai Attila kollégám fejéből pattant ki. Ő egyszer beállított hozzám az irodába, és azt mondta: „Mi lenne, Tibi, ha kiadnánk egy könyvet? Az évek során számos sportolóval készítettél beszélgetést, én pedig illusztrálnám a sportolókat rajzokkal, karikatúrákkal.” 29 vajdasági, főleg magyar sportolóval, edzővel, sportmunkással készült írást válogattam össze. A könyv kuriózuma pedig egy labdarúgó-játékvezető hölggyel készült beszélgetés – mesélte Tóth Tibor.

A kötet 29 interjút tartalmaz (Fotó: Gergely Árpád)

A kötet 29 interjút tartalmaz (Fotó: Gergely Árpád)

A könyvbemutatón a szerzők arról is beszéltek, hogy korábban ők is aktív sportolók voltak. Tóth Tibor labdarúgásban próbálta ki magát, majd Puhl Sándor sikerén felbuzdulva két évig labdarúgó-játékvezetőként tevékenykedett.

Szalai Attila sportmúltja nyolcéves szertorna-pályafutásra tekint vissza. Ez alatt az idő alatt több legendás edzővel és sportolóval ismerkedhetett meg.

A könyvbemutató végén Lackó Lénárd, a könyv műszaki szerkesztője is szót kapott, aki elmondta, az volt a célja, hogy a könyv formája hasonlítson egy újsághoz. A könyvbemutató zárásaként a szerzők és a Hét Nap igazgatója is reményüket fejezték ki, hogy a könyvnek lesz folytatása.