2024. április 19., péntek
MAGYARITTABÉN, JANUÁR 26-ÁTÓL

Téli Találkozók 37-szer

A XXXVII. magyarittabéi Téli Találkozók rendezvénysorozat megnyitó műsorát január 26-án tartják meg a felújított Művelődési Otthonban.

A megnyitót követő két hónapban pedig lesz maszkabál, kolbászfesztivál, színelőadás, művelődési estek és koszorúzás Kossuth Lajos szobránál. A rendezvénysorozat záróműsora március 16-án lesz, hallottuk ma Kerekes József tanácselnöktől.

A felújított ittabéi Művelődési Otthon (Fotó: Kecskés István)

A felújított ittabéi Művelődési Otthon (Fotó: Kecskés István)

A magyarittabéi Téli Találkozók Bánát leghosszabb múltú művelődési rendezvénye. 1976-ban indították útjára, a falu szülöttének, Deák Ferenc írónak az ötlete szerint. A délszláv háborúk idején azonban szünetelt a rendezvény. Tavalyelőtt pedig a Művelődési Ház felújítása miatt volt kényszerszünet.

A megnyitó műsor 18 órakor a hagyományos festmény- és kalácskiállítással kezdődik a Művelődési Otthon előcsarnokában. A 19 órakor kezdődő ünnepi műsorban fellépnek a környékbeli magyar, szerb, szlovák és román művelődési egyesületek tagjai. Február 2-án a nagykikindai Egység Magyar Művelődési Egyesület színjátszói mutatkoznak be. A hagyományos maszkabálat ezúttal a gyermekek részére szervezik meg február 9-én 14 órai kezdettel. Február 16-án az Éjjeli mulató különítménye vendégszerepel, 19 órai kezdettel. A hagyományos kolbászfesztivált február 23-án tartják meg, a 14 órai megnyitó után. Március 2-án, 19 órai kezdettel a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség estje veszi kezdetét. A vadászbált, úgyszintén 19 órai kezdettel, március 9-én tartják meg. A hagyományos március 15-ei megemlékezés a tízórai ünnepi istentisztelettel kezdődik, ezt követően megkoszorúzzák Kossuth Lajos mellszobrát.

A rendezvénysorozat zárónapja március 16-án lesz, amikor 19 órai kezdettel fellépnek a Búzavirág Hagyományápoló Egyesület műkedvelői és az anyanyelvápoló csoportok tagjai.