2024. április 19., péntek
DAKAR-RALI

Bámészkodás helyett összpontosítás

Olykor még a quad is elakad… (Fotó: Beta/AP)

Olykor még a quad is elakad… (Fotó: Beta/AP)

Ha a mindenkori Dakar-rali útvonala San Juan de Marcona körül halad el, óhatatlanul a Nazca-vonalakra is gondolunk, hiszen a mai napig ismeretlen rendeltetésű, mintegy 2000 éves és 520 négyzetkilométeren elterülő ábrákat a közeli, sivatagi vörös kőzetbe vésték be feltehetően a nazca indiánok (mások szerint még ősibb, eddig feltáratlan kultúra készítette…), így a mezőny tekintete általában egy pillanatra azon is megáll. Nos, az idén nem sok idő maradt bámészkodni, mert a 7. szakasz során olyan homokos és dűnés részen haladtak végig, amelyen egy pillanatra sem volt szabad lankadnia a figyelemnek, mert mindjárt jött a baj, főleg az elhíresült Grande és Argentina nevű dűnén, amelyekkel a korábbi években még a legtapasztaltabbak is megszenvedtek. Nem volt ez másként az idén sem, mert például az előző két szakaszt megnyerő ralibajnok, Sébastien Loeb ismét bajba került, mert az elektronika miatt többször is megállt a kocsija, amivel lemaradt a közvetlen élcsoporttól, és úgy tűnik, számára az idén másodszor is elveszett a győzelem reménye. Mr. Dakar, azaz Stéphane Peterhansel azonban belehúzott, s a kocsiját sem kímélve megnyerte a szakaszt, de ez még mindig kevés a részéről, mert a nagy rivális katari Nasszer al-Attiyah igen kiegyensúlyozottan versenyez, eddig még nem vétett hibát, s ha tegnap is teljesítette a semmivel sem könnyebb 8. szakaszt, a győzelmet már nehéz lesz tőle elvenni. Szalay Balázsnak jó napja volt, hiszen semmi sem romlott el az Opel Grandlandben, és ásniuk is csak egyszer kellett, ezzel pedig összetettben feljöttek az előkelő 22. helyre, mintegy 13 órás lemaradással.

A motorosok mezőnyében napról napra változik az élcsoport. Ezúttal az éllovas chilei Pablo Quintanilla tévelygett el, így a harmadikként beért amerikai Ricky Brabec összetettben visszavette a vezetést, de még semmi sem dőlt el, hiszen az első öt között nincs tíz perc különbség. Gyenes Emánuel most is hozta a formáját, 50. lett, összetettben pedig már a 40. helyen áll, 9 óra lemaradással. Ami még fontosabb, hogy a szerelők nélkül indult versenyzők mezőnyében a 3. helyről folytathatta, s lemaradása mindössze egy perc volt!

A 7. szakaszon egyébként a brit Sam Sunderland (motorosok), a francia Peterhansel (autósok), a holland Gerard de Rooy (kamionosok) nyert, és a quadosoknál ki más, mint az argentin Nicolas Cavigliasso.

Az összetett élcsoportja, motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai) 24:48,02 óra, 2. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 7,47, 3. Toby Price (ausztrál, KTM) 8,28 perc lemaradás stb. Autósok: 1. Al-Attiyah (Toyota) 25:13,30 óra. 2. Peterhansel (Mini) 29,16, 3. Nani Roma (spanyol, Mini) 37,59 perc lemaradás stb. Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev (orosz, Kamaz) 29:50,35 óra, 2. Dmitrij Szotnikov (orosz, Kamaz) 32,54 perc, 3. De Rooy (Iveco) 1:15,28 óra lemaradás stb. Quadosok: 1. Cavigliasso (Yamaha) 31:16,58 óra, 2. Jeremias Gonzales Ferioli (argentin, Yamaha) 1:15,36, 3. Gustavo Gallego (argentin, Yamaha) 1:38,39 óra lemaradás stb.

A 8. szakaszt tegnap San Juan de Marcona és Pisco között 575 km-en tartották meg, ebből 360 km volt a mért szakasz.