2024. március 28., csütörtök

Év eleji munkamegbeszélés

A törvényes keretből fakadó kötelezettségekkel és az együttműködési lehetőségekkel ismerkedtek meg a nemzeti tanácsok Újvidéken
Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A novemberi nemzeti tanácsi választások után megalakultak az új összetételű kisebbségi önkormányzatok, Vajdaságban összesen 17 működik, ezeknek a tanácsoknak a képviselőivel tárgyaltak ma a Tartományi Képviselőházban a vajdasági kormány oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi – nemzeti kisebbségi titkárságának illetékesei. Nyilas Mihály kormányfő-helyettes, illetékes titkár a találkozót megelőzően tájékoztatta a sajtót annak céljairól. Nyilatkozatában elmondta, már az év kezdetén meg akarták tartani a munkamegbeszélést, ismertetni a tartomány kínálta lehetőségeket. Az aktuális, kisebbségi jogok védelme területén felmerülő kérdéseket is megvitatták. Az első helyen mégis a tartomány és a nemzeti tanácsok közötti együttműködés állt. A vajdasági költségvetésben valamivel több mint 60 millió dinárt irányoztak az idén elő a tanácsok működésének támogatására, kettővel több nemzeti tanács (orosz és lengyel) működik viszont most már Vajdaságban, így a büdzsé módosításakor ezt is figyelembe veszik majd. Nyilas kitűnőnek értékelte az eddigi kooperációt, az ülés arra is jó volt, hogy a titkárság tagjai megismerjék az új összetételű tanácsok tagjait, elnökeit. Az oktatás területén a legfontosabb az együttműködés, mutatott rá kérdésünkre válaszolva Nyilas, hiszen véleményadási, javaslattételi jogokkal rendelkeznek a tanácsok, melyeket a titkárság is véleményez, majd a minisztérium dönt. Nem könnyű összehangolni a sok hatalmi szint közötti kommunikációt, fontos a gördülékenység. A különféle támogatásokat illetően is véleményt adnak a tanácsok, ezeket eddig mindig elfogadták a titkárságok, mutatott rá Nyilas.

A titkársággal való együttműködés fontosságáról, a nemzeti tanácsi választásokról is tárgyaltak az értekezleten, mondta el lapunknak az ülést követően Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke. Megismerték az új összetételű tanácsok vezetőit, sokban új vezetőség alakult. A törvényadta lehetőségeket is sorra vették. Jerasz kiemelte, hogy tavaly számos jogszabály változott, így a nemzeti tanácsi, a kisebbségi törvény is, az anyakönyvi és a nyelvhasználati előírások is. Ezeknek az alkalmazásával tisztában kell lennünk, ismernünk kell a tartományi vonatkozásokat, hangsúlyozta. Jerasz arra számít, hogy a titkársággal megvalósított szoros együttműködés a jövőben is folytatódik majd.

Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének jogi tanácsadója szerint a nemzeti tanácsi és kisebbségi törvénykezésben beállt változások miatt volt szükség egy ilyen egyeztetésre, továbbá azért is, hogy a tanácsok képviselői felvegyék egymással a kapcsolatot a hatékonyabb együttműködés érdekében.