2024. április 18., csütörtök

Hazai, vagy külföldi tejpor?

A tejporra számolt illeték eltörlésével növekedhet a behozatal, de jobb helyzetbe kerülnek tejtermelőink is

Január 1-jétől a babatápokat, a fagylaltokat és a cukrásztermékeket készítő üzemeket felmentették a tejporra számolt illeték alól. Ennek köszönhetően a 2019-ben 700 ezer euróval csökkennek az említett vállalatoknak a kiadásai – közölte a Szerbiai Gazdasági Kamara.

A kamara elemzése szerint a hazai édességipar, a mezőgazdasági minisztérium és a pénzügyminisztérium közös döntésének köszönhetően az illeték eltörlésével jelentős összegeket takaríthatnak meg, így a hazai és a külföldi piacon is végre versenyképesek lehetneka termékeink . A külföldi cégek ugyanis eddig sem fizettek illetéket a tejporra, s most a hazai vállalatok is azonos feltételek mellett képviselhetik magukat a piacon, sőt a kiadások csökkentésével akár bővíthetik is a kínálatukat. Elvárások szerint az év elején érvénybe lépett rendelkezés arra ösztönzi majd a tejtermelőket, hogy korszerűsítsék a termelést, hogy a gyártók elsősorban hazai tejet használhassanak fel a szerbiai gyermekételek nyersanyagaként.

A hazai tejtermelők sorsa a tej árától függ, aminek meghatározásában nagy befolyással volt a külföldi árak alakulása is. Emellett nagymértékben visszavetették a hazai tejtermelést az Európai Unió területéről érkező tejtermékek is, amelyekkel a hazai tejfeldolgozók sem tudtak versenyre lépni a magas kiadások miatt. Az édességipari termékeket és a fagylaltot gyártó vállalatok inkább behozatali tejport alkalmaztak, hiszen az jelentősen olcsóbb volt a hazainál. A hazai tejtermelők ezen a téren is vesztes pozícióban voltak.

A tejporra számolt illeték megszüntetésével a szakemberek nagy fejlődésre számítanak, mindenekelőtt a hazai tejtermelésben. Várhatóan megnő majd a tejpor iránti kereslet, de hogy ez több behozatali tejport jelent-e, vagy a hazai kerül előtérbe, még nem tudni. Mi arra is kíváncsiak voltunk, hogy a behozatali tejpor minőségét ellenőrzi-e a Nemzeti Referencialaboratórium.

– A behozatali termékek még azelőtt minőségi ellenőrzésen esnek át, mielőtt a határra érnének. Szerbia és a nyersanyagot beszállító országok között kölcsönös megállapodás van érvényben, amelynek értelmében minden termék, ami az Európai Unió területéről érkezik Szerbiába, már átesett egy olyan ellenőrzésen, amit az adott állam hivatalos ellenőrzőszervei végeztek el még abban az üzemben, ahol a nyersanyag készült. Ebben az esetben a tejpor előállításának folyamatát is figyelemmel kísérik. Olyan laboratóriumok végzik az ellenőrzést, amelyek szintén akkreditáltak, és amelyeknek az akkreditációját Szerbia is elismeri – magyarázta Slavoljub Stanojević, a Nemzeti Referencialaboratóriumnak az élelmiszer, a takarmány és a tejminőség ellenőrzésével foglalkozó részlegének vezetője.

– Az államhatáron a nyersanyagot kísérő dokumentumokat és a szállítmány fizikai vizsgálatát végzik. A szállítmányon meghatározott mennyiségben laboratóriumi vizsgálatot is végeznek a hazai laboratóriumokban. Magyarán, nem lehet kétség afelől, hogy a nyersanyagok és a félkész termékek átestek valamilyen ellenőrzésen. Az EU területéről érkező nyersanyag és félkész termékek biztonságosak, hiszen az európai piacra készítették őket, így élelmiszerbiztonság terén nem éri semmilyen kockázat a feldolgozóüzemeket – mondta. Hozzáfűzte, gazdasági szempontból azonban érzékenyen érinti a hazai tejtermelőket.

– A tejtermelés és -feldolgozás teljesen szabad piacon mozog, hiszen a tejtermelésbe külföldi tőke érkezett. Azzal, hogy magánosították a tejfeldolgozást, az állam ígéretet tett, hogy nem fogja fékezni őket a termelésben. Egyébként a hazai tej jelentős részét is tejporrá dolgozzák át – mondta a laboratórium vezetője.

A Nemzeti Referencialaboratórium még nem rendelkezik akkreditációval az aflatoxin szintjének meghatározására, ezt a tejgyárak belső laboratóriumaiban végzik.

– Még mindig nem ellenőrizzük az aflatoxin jelenlétét a tejben olyan szinten, ahogy szeretnénk, illetve ahogy tervezzük. A következő akkreditációs igénylésünkben, az aflatoxin szintjének mérése is tervben van – tudtuk meg Slavoljub Stanojevićtől. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tejtermelés a folyamatos ellenőrzésnek köszönhetően tartani tudja a követelt minőséget. – A termelők részéről újabb technológiák bevezetése és a takarmányozás minőségi javítása járul hozzá, hogy a szerbiai tejtermelők is folyamatosan tudjanak majd alkalmazkodni az EU szigorúbb elvárásaihoz is – mondta a laboratórium vezetője.