2024. március 29., péntek

Felveszik a munkát a kataszteri dolgozók?

A kataszteri dolgozók bizonyos követelései ügyében egyességre jutottak szerdán a Köztársasági Földméréstani Intézet (RGZ) szakszervezetei és a szerbiai kormány képviselői. Abban maradtak, hogy a héten aláírják az összehangolt megegyezést, amivel lehetővé válna a sztrájk megszakítása.

A szakszervezetek közleménye szerint a tegnapi megbeszélésre azt követően került sor, hogy kedden mintegy 100 sztrájkoló összegyűlt a köztársasági kormány épületénél, majd képviselőjük átadta a követelések jegyzékét Ana Brnabić miniszterelnöknek.

A szakszervezeti vezetők tegnap Zoran Đorđević munkaügyi és szociális védelmi kérdésekben illetékes miniszterrel, Miloš Popovićtyal, a kormányfő kabinetfőnökével, Borko Draškovićtyal, az RGZ igazgatójával, továbbá a munkaügyi jogviták békés rendezésével foglalkozó ügynökség igazgatójával és a pénzügyminisztérium képviselőivel egyeztettek.

Bizonyos kérdésekben egyetértésre jutottak a felek, a többiről folytatódnak a tárgyalások. A tervek szerint az összehangolt megállapodás január 18-áig a Szerb Köztársaság Kormánya elé kerül – fogalmaznak közleményükben a szakszervezetek. A kormányülésen várható elfogadás után a megállapodást Đorđević miniszter, a szakszervezetek felhatalmazott képviselői és a sztrájkbizottság elnöke írja alá.

Az ország több mint 100 kataszteri szolgálatának foglalkoztatottjai tavaly december 24-én szüntették be a munkát, mert csökkent a fizetésük, több lett a munkájuk, és nincsenek elegen.