2024. április 16., kedd

Üzemel az új hőerőtelep

Új korszak kezdődött Zenta távhőszolgáltatásában

Vasárnaptól Zentán a távfűtéses lakásokat már az újonnan épült hőerőtelepről fűtik, és ezzel egy új korszak vette kezdetét a város távhőszolgáltatásában.

Teljes gőzzel üzemel az új hőerőtelep (Gergely József felvétele)

Teljes gőzzel üzemel az új hőerőtelep (Gergely József felvétele)

Az önkormányzat erőfeszítéseinek és a szerb kormány 200 millió dinárt meghaladó támogatásának köszönhetően rekordidő, kevesebb mint fél év alatt a semmiből épült ki a zentai ipari zónában egy új, korszerű, kétszer hét megawatt teljesítményű gázkazánt magában foglaló hőerőtelep. Ezzel a beruházással sikerült végleg kiiktatni a távfűtő rendszerből az elavult, kiszolgált, régi cukorgyári kazánokat, amelyek már igencsak rossz hatásfokkal működtek.

Tegnap az új hőerőtelepen a munkálatokat felügyelő Petar Terzić okleveles mérnök-technológus elmondta:

– Hétfőn teljesen lekapcsoltuk a hálózatról a cukorgyári kazánokat, és ezzel egy új korszak vette kezdetét Zenta távfűtésében. A cirkulációs pumpát még be kellett állítani, de a rendszer, a paraméterek beállítása még eltart 8-10 napig. A rendszer finomhangolása folyik, ami nem könnyű, hiszen folyamatosan gondok vannak az elavult, sok helyen szivárgó, több mint negyvenéves hővezetékekkel. Amint nyomáscsökkenést észlelnek a műszerek, a rendszer automatikusan reagál, s ez nyomásingadozáshoz vezethet. Ezt tapasztalhatják a hőenergia-szolgáltatást igénybe vevő polgárok is – mondta Terzić, hangsúlyozva, hogy az új nagy teljesítményű kazánok akkor tudják a maximumot adni, ha a távvezeték-hálózaton kijavítják a szivárgásokat, kicserélik az elhasznált fővezetékeket.

A város távhőszolgáltatását és a rendszer karbantartását végző Elgas igazgatója, Novák László a következőkre hívta föl a polgárok figyelmét:

– Az átállás az új hőerőtelepi kazánokra megtörtént, a rendszer beállítása folyamatban van, de ahhoz, hogy minden stabilan működjön, még időre van szükség. A munkásaink két cukorgyárban és itt is helytálltak, nyolcan fognak dolgozni az új hőerőtelepen, akik előzőleg szakmai továbbképzésen vettek rész. A karbantartóink folyamatosan a terepen vannak, a város különböző pontjain tapasztaltunk újabb szivárgásokat, amelyeket sürgősen ki kell javítani. A hálózati alállomásokat újra be kell állítani, mindez ingadozásokat okozhat a fűtésben, ezért a polgárok türelmét kérjük. A próbaüzem még 8-10 napig eltarthat, ez idő alatt a távfűtő rendszert az új hőerőtelep követelményeihez igazítjuk, hogy zavartalan lehessen a városi távfűtés – mondta az Elgas igazgatója.