2024. április 19., péntek

Nagy arany a legjobb borokért

Kárpát-medencei magyar összefogássá vált a temerini borverseny

Az elmúlt hét derekától egészen szombatig naponta érkeztek a borminták a temerini, XXII. Nemzetközi Vince-napi Borfesztiválra, hogy a Kárpát-medencei borászok megmérettessék borkészítési képességüket.

Munkában a borbírák (Góbor Béla felvétele)

Munkában a borbírák (Góbor Béla felvétele)

A minták átvétele a megszokott eljárás szerint zajlott. A palackozott és címke nélküli borokat kódolták és raktározták. Szombaton már a kódolt üvegekből töltögették a nedűt a Kertbarátkör kézimunkakörének szorgos asszonyai a borszakértőkből álló, nemzetközi zsűri poharaiba.

– Nem kevesebb mint 681 minta érkezett a megmérettetésre a Kárpát-medence minden országából – mondta Snejder Sándor főszervező, a Kertbarátkör elnöke. – A hazai borászok mellett mintát hoztak (küldtek) a magyarországi, romániai, szlovákiai és horvátországi borászok is. A borok közül 275 fehér-, 225 vörös-, 93 rosé-, 14 siller-, 21 desszert- és 50 (!) gyümölcsborminta érkezett. Az értékelésre a borok származási országaiból 84 borbíró 16 asztalnál végezte az előzetes beosztás szerint a borok minősítését.

– A temerini borverseny többé már nem csupán verseny, hagyomány is – hangsúlyozta a Kertbarátkör elnöke. – Nem utolsósorban egy Kárpát-medencei magyar összefogás, melyhez társultak, főleg a hazai más nemzetiségű borászok is, megadva a tiszteletet egy helyi magyar civil szervezet nemzetközi rendezvényének. A borminták számát figyelembe véve a Vince-napi Borfesztivál a legnagyobb, ilyen jellegű fesztivál, amely elsősorban a borkultúra fejlesztését szolgálja és elsősorban az amatőr borászoknak nyújt lehetőséget tudásuk eredményének bemutatására.

Miután megtörtént a zsűri tagjainak eligazítása, és a 4-5 fős csoportokban elfoglalták helyüket az asztaloknál, Horváth László, a bírálatot végző zsűri elnöke bejelentette az etalonnak (belövő bornak) minősülő olasz rizling bírálatra történő felszolgálását, amit a két felkért zsűritag 78-80 pontra értékelt – ez ezüstérmet jelent.

Dr. Petar Cindrić professzor, a Karlócai Szőlészeti- és Gyümölcsészeti Kutatóintézet nyugalmazott kutatója, akinek legértékesebb eredményei a szőlő fagy- és gombabetegségek elleni rezisztencianemesítésében és a klónszelekcióban születtek, kérésünkre szőlészeti szempontból értékelte a múlt évet. Szerinte a múlt évi borok minőségileg jók, ám mennyiségileg kevesebb termett a vártnál. A tavaszi fagyok a bácskai szőlőskertekben igen jelentős károkat okoztak. Északabbra, Magyarországon már kisebb volt a fagykár. Nemcsak a szőlő mennyisége volt kisebb, hanem sokfelé a tőkék is kifagytak. A szemek beérésével már nem volt gond, mondta a szakember.

A Kertbarátkör közösségi oldalán tette közzé a zsűri értékelését. Az átadott mintákból 13 nagy arany-, 159 arany-, 264 ezüst- és 172 bronzérmet érdemelt. A többi elismerésben részesült. Borkóstolás és eredményhirdetés szombaton, január 19-én a sportcsarnokban.