2024. április 19., péntek

Továbbra is zárva a kataszteri hivatal

A Köztársasági Földmérő Intézet alkalmazottai december 24-e óta sztrájkolnak. A munkabeszüntetés országszerte mintegy száz hivatalt érint. A sztrájkhoz csatlakozott az Ingatlannyilvántartó Szolgálat szabadkai fiókintézete is, vagyis a helybeli kataszteri hivatal, így aki intézni szeretné kataszteri ügyeit, kénytelen megvárni a sztrájk végét. A Függetlenség Szakszervezettől kapott információink szerint a szabadkai fiókintézet minden alkalmazottja sztrájkol. Korábban az a megegyezés született, hogy az egészségügyi és szociális biztosításokhoz szükséges dokumentumok kiadását a sztrájk ideje alatt is biztosítják, mára azonban ez a szolgáltatás is szünetel, mivel az igazgató döntése nyomán nem érhető el a digitális iktató sem.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A kataszteri dolgozók követelik, hogy a közszférában dolgozók többségéhez hasonlóan az ő fizetésüket is emeljék meg. A szakszervezet közleményében kifejtette, hogy az alapbér 2018-as öt százalékos megemelésének semmilyen hatása nem volt a dolgozók nettó fizetésére, sőt az is megtörtént, hogy egyes alkalmazottak az emelés ellenére kevesebb pénzt kaptak kézhez. A dolgozók szerint félő, hogy a 2019-re tervezett 7 százalékos emelésnek sem lesz kézzelfogható eredménye. Másrészt a földmérő hivatalok alkalmazottai azt kérik az államtól, hogy biztosítsa az intézet normális működéséhez szükséges pénzeszközöket, különös tekintettel arra, hogy a Köztársasági Földmérő Intézet 550 munkahely betöltésére írt ki pályázatot, viszont a költségvetésben az új alkalmazottak fizetésére nincsenek megfelelő pénzeszközök előirányozva.

A sztrájkoló szakszervezetek közleménye szerint az illetékesekkel, köztük Zoran Đorđević munkaügyi miniszterrel, folytatott tárgyalások az eddigiek során kudarcot vallottak. Kedden a kataszteri hivatalok dolgozói Belgrádban tüntettek a követeléseik elérése érdekében.

A kataszteri hivatalok, így a szabadkai is, a követelések teljesítéséig zárva tartanak.