2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREK

Az ipari övezet várja a kínaiakat

A nagybecskereki városi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták a legnagyobb nagybecskereki zöldmezős beruházásnak, a kínai Shandong Linglong gumiabroncsgyártó társaság leendő nagybecskereki üzemének a részletes szabályozási tervét. Hogyha minden a terv szerint halad, akkor már az idén márciusban megtörténik az alapkőletétel is, nyilatkozta Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere.
A leendő gyár a Délkelet 2-A ipari övezetben, a Nagybecskerek és Belgrád közötti út közelében épül majd és erre a célra a kínai beruházó részére 136 hektárnyi építési telket biztosítottak. A részletes szabályozási tervet a városi adminisztráció rekordidő alatt készítette el és most már csak a beruházó dokumentációjára várnak, hogy kiadhassák az építési engedélyt. Ez utóbbi akár egy 24 óra alatt is elkészíthető, hangoztatják a városházán.

A nagybecskereki ipari övezet (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki ipari övezet (Fotó: Kecskés István)

Mint ahogy a beruházásról szóló szerződés aláírása alkalmával elhangzott, az új létesítmény Európa egyik legkorszerűbb gyára lesz, amelyben betartják majd a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeket. Évente több mint 13 millió autógumi gyártását tervezik.

A beruházás összértéke 994,4 millió euró, a megnyitásakor 1200 új munkahely nyílik. A tervezett évi jövedelem pedig 600 millió euró lesz és nagy európai gépkocsigyártók ellátói lesznek.

Az új gyár építése várhatóan márciusban kezdődik, 2020 végén pedig beindítják a termelést. A kapacitás teljes beüzemeltetése 2025-re várható. A szerződésbe foglalták egy – a gyárhoz kötődő – cinkfeldolgozó üzem megépítését is, amelynek termékét a gumiabroncs-gyártás adalékaként használnak. Ennek a beruházásnak az értéke százmillió dollár.