2024. április 19., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Krajinović kiemeltet vert

Továbbjutott Đoković, Krunić és Fucsovics is, Györe kiesett – Ma a 2. fordulóban Troicki és Babos játszik

Három szerbiai és egy magyar teniszező jutott be tegnap az Australian Open 2. fordulójába, azaz a 64 legjobb között a hétfői győztesekkel együtt összesen hatan lesznek.

Novak Đoković veszítette el elsőnek az adogatást, azután azonban mindhárom játszmában két-két ízben nyerte el a példásan küzdő amerikai Mitchell Krueger adogatását, és rutinosan jutott túl az Australian Open 1. fordulóján. A hatszoros bajnok Novakra a 2. fordulóban komolyabb akadály vár, az egykor a legszűkebb élmezőnybe tartozó, a jelen pillanatban csak 177. francia Jo-Wilfried Tsonga személyében. Ez lesz a 22. meccsük, Novak 16:5-re vezet.

A világelső Simona Halep visszavágott az észt Kaia Kanepinek, aki a US Open 1. fordulójában győzte le (Fotó: Beta/AP)

A világelső Simona Halep visszavágott az észt Kaia Kanepinek, aki a US Open 1. fordulójában győzte le (Fotó: Beta/AP)

Györe László háromórás, a harmadik játszmát leszámítva egyenrangú, végig kétesélyes meccsen, hátrányokat ledolgozva és előnyöket rontva kapott ki először a harmadik egymás közötti meccsükön a hasonlóan rangsorolt orosz Jevgenyij Donszkojtól. Györét legközelebb Taskentben, az üzbégek elleni Davis-kupa-selejtezőn, azt követően pedig a szófiai 250-es ATP-tornán láthatjuk.

Filip Krajinović nem kezdett jól, két játszma hátrányba került a 17. kiemelt olasz Marco Cecchinato ellen, de pompásan folytatta, a kulcsfontosságú pedig a negyedik játszmában 4:5-nél jegyzett breakje volt. A zombori játékos a következő fordulóban holnap a Györét legyőző Donszkojjal vív meg.

Fucsovics Márton is nagyszerűen kezdte meg a melbourne-i tornát. A magyar teniszező négy játszmában győzte le a spanyol Albert Ramost, és a 2. fordulóban a tehetséges horvát Borna Ćorićtyal játszik, aki esélyesebbnek számít, de Marci sem esélytelen.

Aleksandra Krunić kisebb meglepetéssel szolgált a kazah Zarina Dijasz ellen. A szerbiai a következő körben a 21. kiemelt kínai Csing Vanggal csatázhat.

A kiemeltek közül tegnap Cecchinatón kívül még Darija Kaszatkina és Mihaela Buzărnescu estek ki. Utóbbi mentségére legyen, hogy a híres veterán Venus Williams volt az ellenfele. Búcsúzott továbbá – ami nem meglepetés – két korábbi női GS-bajnok, Sam Stosur és Viktorija Azarenka is. Kaszatkina veresége és Simona Halep győzelme azt is jelentik, hogy tizenegyről kilencre csökkent a női világelsőség várományosainak száma. Olyan szoros a ranglista élcsoportja, hogy Halep trónját nyolcan is ostromolhatják.

Figyelmet érdemelt a mezőny legidősebbjének, a horvát Ivo Karlovićnak a játéka is, aki két korosztályos csúcsot jegyzett a 18 éves lengyel tehetség, Hubert Hurkacz feletti győzelmével. A 40. születésnapját február 28-án ünneplő Karlović 1978 óta a legidősebb, aki meccset nyert az Australian Openen, és aki 1992 óta bármelyik nagy tornán átugrotta az első akadályt.

Ma az alsó ág 2. fordulójának meccsei vannak műsoron, éjjel 1 órakor pályán volt Viktor Troicki a görög Sztefanosz Ciciupasz, valamint Babos Tímea az amerikai SloaneStephens ellen.