2024. április 24., szerda
NBA

Szerb MVP az elitbajnokságban?!

Hazai szempontból nem akármilyen szóbeszéd terjeng a tengerentúli kosárlabda-bajnokságnak, a világ messze legerősebb ligájának, az NBA-nek a berkeiben. Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy a Denver vezéregyéniségévé felnövő Nikola Jokić jó eséllyel pályázhat egy helyre a február második felében tartandó All Star-gálameccsen, az utóbbi hetek domináns Jokić-alakításai azonban még ennél is merészebbé tették a fiatal zombori méltatását. Egy minapi háttérműsorban a houstoni legenda, a most szakkommentátorként dolgozó Tracy McGrady is beszélt arról, amiről már sokan mások: a fiatal szerbet ott kell említeni azoknak a kosarasoknak a körében, akik az alapszakasz legértékesebb emberének (MVP – Most Valuable Player) címére pályáznak. A hétszeres All Star-válogatott McGrady szerint a népszerű „Joker”-t nemcsak a stabilan hozott kiemelkedő statisztikai adatok teszik MVP-esélyessé, hanem az is, hogy csapata, a Denver az idén rég nem látott magasságban szárnyal – jórészt a szerbnek köszönhetően. Nikola az idén átlagosan 19 pontot, 10 lepattanót és 7,6 gólpasszt hoz össze, ami sokoldalú tudást jelent, főleg egy centertől, csapata pedig évtizedes viszonylatban először pályázik a nyugati főcsoport megnyerésére az alapszakaszban – az utóbbi öt évben a Nuggets a rájátszásba sem került be.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az MVP-várományosok legszűkebb köréhez valódi szupersztárok tartoznak, akik a szerbnél jóval nagyobb eséllyel pályáznak az elismerésre. Itt kell megemlíteni a Houstonban szárnyaló James Hardent, aki az egész szezonban 30 (nemritkán 40) pont felett termel minden mérkőzésén, Russel Westbrookot, az Oklahoma tripladupla-királyát, Stephen Curryt, a bajnoki címvédő Golden State irányítógéniuszát vagy a keleti második Milwaukee „görög szörnyét”, Giannis Antetokounmpót. Ám önmagában az a tény, hogy egy szerbet ilyen szinten emlegetnek az NBA-ben, hatalmas elismerésnek számít.

Jokić az új évben a Denver nyolc meccséből hatszor lépte át a 20 pontos határt (a maradék két alkalommal 18 és 19 pontig jutott). E rövid idő alatt háromszor is tripla duplát írt be, a Portland elleni hazai győzelem alkalmával pedig 40 pontos idénycsúcsot jegyzett.