2024. április 26., péntek

Kulturális témájú pályázatok

Megjelentek a szerbiai művelődési minisztérium legújabb pályázatai

A szerbiai művelődési minisztérium a napokban öt új pályázatot írt ki.

Az egyik pályázat esetén a kortárs alkotóművészet és a kulturális örökség digitalizálását elősegítő projektumok társfinanszírozására február 11-éig lehet jelentkezni.

A szerb irodalom válogatott, külföldön megjelent műveinek fordítását támogató pályázatra is lehet jelentkezni. A költészet, a próza, a dráma, a gyermekirodalom (a képeskönyvek és a tankönyvek kivételével), antológia, továbbá a kultúra és a művészet területén megjelent, szélesebb közönséghez szóló tematikus gyűjtemények, elméleti művek fordítására lehet pályázni. Azok az intézmények, művészeti és más szervezetek, jogi személyek vehetnek részt, amelyek a Szerb Köztársaság területén, vagy azon kívül vannak regisztrálva. Pályázhatnak továbbá azok a külföldi kiadók is, amelyek kiadói tevékenység folytatására vannak regisztrálva a Szerb Köztársaság területén kívül. A pályázati dokumentáció átadási határideje március 1-je.

A szerbek külföldi kulturális tevékenysége társfinanszírozására kiírt pályázat is megjelent. Ebben a régió (Magyarország, Horvátország, Románia, Macedónia, Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, valamint Szlovénia) területén élő, szerb anyanyelvű, kulturális és művészeti tevékenységet folytató egyének, intézmények és szervezetek vehetnek részt. Beküldési határidő március 1-je.

A minisztérium hozzájárul azoknak a szervezeteknek a költségeihez, amelyek Szerbiát szeretnék képviselni valamelyik nemzetközi könyvvásáron a 2019-es évben. A pályázat a következő könyvvásárokon való részvételre szól: Lipcse (március 21–24.), Peking (augusztus 21–25.), Moszkva (szeptember 4–8.) és Frankfurt (október 14–18.). Jelentkezési határidő: február 11.

A kortárs alkotóművészetet is támogatja Szerbia kulturális minisztériumának egyik pályázata. Jelentkezhetnek művészeti és kulturális tevékenységet folytató egyének, továbbá olyan intézmények és szervezetek, amelyeket nem a Szerb Köztársaság alapított. Szerbia Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumának honlapjáról letölthetőek a szükséges űrlapok. Már lehet jelentkezni, és az eredményeket több szakaszban, májusig teszik közzé.

Bővebb információ kapható, és a szükséges űrlapok letölthetők a www.kultura.gov.rs/konkursi honlapról.