2024. április 26., péntek

„Híradót tart” a köztévében Szél Bernadett

Élő közvetítés a Facebookon át az LMP egykori társelnökeitől az MTVA épületéből

Felszerelkezve, hátizsákkal és túratáskával érkezett az LMP egykori két társelnöke (ma független képviselők), Szél Bernadett és Hadházy Ákos hétfőn a köztelevízió épületéhez. A két politikus ott töltötte az éjszakát a tévé székházában, találkoztak a televízió vezetőivel, átadták a dokumentumot, ami miatt állítólag a bebocsátásukat követelték, de ezután sem hagyták el a budai Kunigunda úti épületet.

Időnként „akcióztak” a beengedésüket követelve az épület központi részébe, ahol a műsör készül, bár amint Hadházy Ákos előre kijelentette, most nem kíván lépcsőkorlátot mászni, amint az december 17-én történt, és amiért akkor a biztonsági őrök erővel kivitték őt a székházból. (Vele ment hangosan tiltakozva Szél Bernadett is.) Eközben rövidebb megszakításokkal élő közvetítést adtak Szél Bernadett Facebook közösségi oldalán keresztül sokszor már önmagukat ismételve. Eközben a dolgozó stáb tagjait, akik az események követése céljából voltak jelen, a tiltakozásuk ellenére is levideózták, ami felveti a személyiségi jogok megsértésének a kérdését.

Politikai célzatú színjátékból sem volt hiány, Szél Bernadett este néhány perces „valódi híradót” közvetített, mint mondta, a közmédiából sugárzott „hamis híradó” helyett. Ebben kizárólag az ellenzéki oldal által hangoztatott kormánykritikus véleményeknek adott hangot.

A hirado.hu közlése szerint a két politikus hétfőn érkezésükkor, az MTVA bejáratánál azt állította, azért jöttek, hogy közérdekű közleményt adjanak le és találkozzanak az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával. A közösségi oldalon közvetített videójukban Szél Bernadett kijelentette: ha nem engedik be őket, kihívják a rendőrséget. A hirado.hu közlése szerint a közmédia teljesítette a két ellenzéki politikus kérését, átadhatták az Európai Ügyészségről szóló közérdekű hirdetésüket tartalmazó dokumentumot és találkozott velük Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is. A képviselők azonban ezután sem voltak hajlandók távozni. Szél Bernadett azt állította, hogy fogadásuk nem volt kielégítő, komolyan vehető tárgyalás, a vezérigazgató csak a „kötelező szöveget” mondta fel.

Dobos Menyhért az M1 tájékoztatása szerint több alkalommal felhívta a politikusok figyelmét, hogy a viselkedésük túlmegy minden határon, félelmet keltenek a dolgozókban, zaklatják a munkatársakat. A vezérigazgató arra is kitért, hogy országgyűlési képviselőként sem tehetnek meg bármit. Felolvasta, valamint át is adta azoknak a jogszabályoknak a gyűjteményét, amelyek meghatározzák, hogy egy képviselő mit tehet.

Fél 11-kor sajtótájékoztatót tartott a két politikus az MTVA épülete előtt. Az index.hu beszámolója szerint Szél Bernadett arról beszélt, azért maradtak eddig is és maradnak továbbra is, mert érdemben nem fogadta őket Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója. Hadházy Ákos hozzátette, amit közleményében is megírt tegnap, az is céljuk, hogy „a köztévé csatornáin adják le azt a közérdekű közleményt, amely az Európai Ügyészségért folyó aláírásgyűjtésre hívja fel a figyelmet. A médiatörvény szerint ezt díjmentesen kell sugároznia az MTVA-nak, így csak a technikai részletkérdésekről kellene megegyezni”.

A képviselők újból és újból megpróbáltak bejutni az épület központi részébe, de nem engedték be őket. Erre a rendőrséget hívták, hogy ezúton eszközöljék ki a bejutásukat, de Hadházy állítása szerint a rendőrség azt közölte velük, „nem tud rajtuk segíteni”.

Szél Bernadett késő délután, az élő Facebook-közvetítésében azt ígérte, ők ketten egész héten „ki fognak itt tartani”.