2024. április 23., kedd

Indul Macron nemzeti konzultációja

A francia elnök ettől a kezdeményezéstől a hónapok óta tartó sárga mellényes tüntetések lecsendesedését reméli

A francia elnök egy észak-franciaországi kis településen találkozik a polgármesterekkel, hogy megvitassák a konzultáció menetét. A kezdeményezés a hónapok óta tartó sárga mellényes tüntetéseket hivatott lecsendesíteni azáltal, hogy lehetőséget ad az állampolgároknak véleményük kifejezésére.

A francia elnök mintegy hatszáz polgármestert hívott a normandiai községbe, hogy megnyissa a három hónapos nemzeti vitát. Macron azért kezdeményezte a konzultációt, hogy a több hónapja tüntető sárga mellényeseket lecsillapítsa.

A látogatás idejére néhány bolt elreteszelte kirakatát, a városháza dolgozói pedig eltávolították az utcákról azokat a tárgyakat, amelyekkel egy esetleges demonstráció esetén kárt lehetne okozni. A sárga mellényesek egyes csoportjai ugyanis a látogatás idejére tüntetést szerveztek a helyszínre.

A következő hónapokban az állampolgárok különböző online felületeken és önkormányzati fórumokon fejezhetik ki véleményüket három fő témában: az adók, a környezetbarát energia, valamint az intézményi reform és állampolgárság kérdéseiben.

A francia elnök vasárnap közzétett levelében azt ígérte, hallgatni fog az emberek javaslataira, bár hozzátette, nem fog mindenben egyetérteni velük, a már bevezetett intézkedéseken, mint a vagyonadó eltörlése például nem kíván változtatni.