2024. április 17., szerda

Putyin a biztonság(iak) ölelésében

Csütörtökön teljesen lebénul a főváros, délután a központ utcáit órákra lezárják

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnökének csütörtöki szerbiai látogatását a legszigorúbb biztonsági intézkedések kísérik majd Belgrádban, így a főváros egy részén a közlekedést teljesen átirányítják, különösen azokon az útvonalakon és épületekben, ahol ő közlekedni fog, illetve vendégeskedik. Egyes információk szerint mesterlövészek követik majd mozgását, még a csatornatetőket is behegesztik erre a napra.

Slaviša Krstić, a belügyminisztérium külföldi személyek biztonságáért felelős részlegének vezetője rámutatott számos fizikai és műszaki intézkedést vetnek be az orosz elnök szerbiai tartózkodása idején.

Dragan Bogosavac, Belgrád város közlekedési rendőrségének vezetője felhívta a figyelmet, hogy teljes közlekedési zárlatot alkalmaznak majd nemcsak azokon az útvonalakon, ahol Putyin közlekedik, hanem a környező utcákban is. Ugyanakkor a parkolásra sem lesz lehetőség ezeken az útvonalakon. Megértésre és türelemre intették a lakosságot, majd Bogosavac ígéretet tett, hogy a rendőrök igyekezni fognak a közlekedést zökkenőmentessé tenni, még ilyen feltételek mellett is.

Zoran Dragišić, a Biztonsági Kar egyetemi professzorának szavai szerint a média azon találgatásai, hogy hányan vesznek majd részt Putyin biztonságának szavatolásában, komolytalanok, hiszen ilyen fontos diplomáciai személyeknél a biztonsági intézkedések nem lehetnek nyilvánosak. Felhívta a figyelmet, csakis az orosz elnök biztonságáért felelős szerb és orosz szolgálatok tudhatnak ezekről a tervekről.

– Az ő csapatai már Szerbiában vannak. Bár Putyint a mi rendőreink is védeni fogják, mégis létezik majd egy külső védelmi gyűrű, illetve magát Putyint saját testőrei őrzik majd – közölte Dragišić.

A médiatalálgatások szerint egyébként mintegy 7000 rendőr ügyel majd a biztonságára, illetve további 250 orosz kommandós. Az egyetemi tanár szavai szerint, azt, hogy hányan jönnek Putyinnal, arról a mi szolgálatainknak vannak információi, ám ezek nem nyilvánosak. Így az sem, hogy milyen és kinek a vadászgépei kísérik majd Putyin magánrepülőjét, illetve az országhatártól ki vállalja magára ezt a feladatot.

Egyelőre még nem hozták nyilvánosságra a látogatás hivatalos programját, de már tudni lehet, hogy a Nikola Tesla Repülőtérnél az autópályát többször is lezárják majd (erre azoknak kell külön figyelmet fordítaniuk, akik a belgrádi repülőtérről szeretnének utazni). Újbelgrádban is útlezárások várhatók, hiszen Putyint a Szerbia Palotában látják majd vendégül, és mivel a Szent Száva-templomba is ellátogat, a város központjában is teljes útzárlatra lehet számítani már délután 6 előtt. Eszerint az Autokomandától a Slavija körforgalomig huzamosabb ideig nem lehet majd közlekedni.

Ám nemcsak Putyin érkezése okoz majd fennakadást a közlekedésben, hanem a délután 3 órára bejelentett polgári gyülekezés is, amely 4 órakor indul a Knez Mihailova sétálóutcától a Terazijen keresztül a Slavija körforgalomig, majd a Felszabadulás sugárúton a Szent Száva-templomig. Az esemény fejleményeként délután 3-tól estig a teljes városközpont lebénul.