2024. április 19., péntek

Minden az acéltól függ

Aleksandar Vučić aggódik az újabb acélipari kvóta elrendelése miatt

Aleksandar Vučić államfő az Európai Unió tagállamainak szerbiai nagyköveteivel találkozott és nemcsak Szerbia európai integrációjáról, továbbá a koszovói kérdés kezeléséről, hanem az újabb acélipari kvótákról is beszélgetett. Utóbbi kvóták elrendeléséről holnap döntenek az EU döntéshozói.

Szavai szerint az uniós döntés Szerbia számára is meghatározó, hiszen a kínai kézben lévő Smederevói Acélművek kapacitása egyre növekszik. Az államfő megismételte kérését, hogy az illetékesek a döntés meghozatalakor vegyék figyelembe Szerbia érdekeit.

Szerbia számára végzetes lenne, ha az újabb acélipari kvóták okán a kínai beruházó kivonulna a Smederevói Acélművekből, nyomatékosította Vučić, hozzátéve, hogy természetesen érti az EU és a Kína közötti kapcsolatok összetettségét, ugyanakkor úgy véli, hogy nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni Szerbia érdekeit.

A nemzetközi acélszövetség kimutatása szerint Szerbia 2018 novemberéig 1,8 millió tonna nyers acélt állított elő, ami a 2017. év azonos időszakában jegyzett 1,3 millió tonnához viszonyítva 38,9 százalékos növekedést jelent. Ezzel a termelésnövekedéssel Szerbia világviszonylatban a legnagyobb növekedést produkálta.