2024. április 16., kedd

Tízezer gyermeket szólított meg a Családok Éve program

Ezekre az alapokra épülve indulhat az idén a külhoni magyar gyermekek tematikus éve

Egymilliárd forintos költségvetés állt a külhoni magyar családok tematikus évében megtartott rendezvények, képzések és a támogatott projektumok rendelkezésére 2018-ban, ebből több mint 200 milliót a civil és az egyházi szervezetek kezdeményezéseinek támogatására, családokat segítő vállalkozások segítésére költött el a magyar kormány – számolt be tegnapi budapesti évértékelő sajtótájékoztatóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár.

Potápi Árpád János tegnapi, budapesti évértékelő sajtótájékoztatóján számolt be az eredményekről és a további tervekről (Ótos András felvétele)

Potápi Árpád János tegnapi, budapesti évértékelő sajtótájékoztatóján számolt be az eredményekről és a további tervekről (Ótos András felvétele)

Mint elhangzott, ebben a támogatási csomagban Vajdaságból 27 projektumot tudtak támogatni 38,8 millió forint értékben, Erdély kapta a legnagyobb segítséget, 90 millió forintot. Olyan kiváló elképzelések valósulhattak meg, mint például a mohácsi ingyenkonyha, a székelykocsárdi gyermekek étkeztetésének megteremtése vagy a topolyai, családoknak szóló információs kampány. Potápi közölte, hogy folyamatosak voltak a külhoni oktatási intézmények felújításán végzett munkálatok, a Kárpát-medence 20 pontján 28 rendezvényt bonyolítottak le tavaly, a program 6500 családot, 10 ezer gyereket tudott elérni. Családi napokat tartottak, Kárpát-medencei körutakat szerveztek – ennek keretében találkozhattak az érdeklődők Topolyán a Magyar Védőnők Egyesületének tagjaival is.

Nagy hangsúlyt fektettek a vállalkozásfejlesztésekre is, ennek köszönhetően 118 üzleti projektumot tudtak támogatni a 600 millió forintos keretből. Mezőkövesden megtartották a Kárpát-medencei vállalkozók éves találkozóját is, a lassan hagyománnyá váló rendezvénynek az idén júniusban folytatása lesz – jelentette be Potápi.

Már a tavalyi eseménynek is több mint 200 résztvevője volt, s ez azt bizonyítja, hogy az érdeklődés igen nagy, a kormány pedig annak a célnak az elérésén munkálkodik, hogy a Kárpát-medence térségét egységes gazdasági térré forrassza egybe a sikeresebb fellépés érdekében más, konkurens piacokon. Nyári képzéseket és táborokat is szerveztek.

A Kárpát-medencei vállalkozók éves találkozójának az idén júniusban folytatása is lesz (Ótos András felvétele)

A Kárpát-medencei vállalkozók éves találkozójának az idén júniusban folytatása is lesz (Ótos András felvétele)

Egyébként a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével megvalósított támogatások, programok sorában volt az egészségügyi szakemberek képzését célzó foglalkozássorozat is, melyet Budapesten szerveztek meg tavaly októberben, és 120 jelentkező vett részt rajta.

A Miénk a város! projektumnak köszönhetően folytatták a gyerekek kikapcsolódását célzó, úgynevezett csodasarkok létesítését is, Magyarkanizsán és Beregszászon is átadtak újakat. A szervezett foglalkozások egyik lényeges eleme éppen az, hogy a gyerekek nem maguknak, hanem saját közösségüknek szerezhetnek ajándékokat, nyereményeket. Az elismerés tehát, már csak ebből kifolyólag is, nagyobb, mintha csupán saját örömüket lelnék mindebben, így ugyanis a közösségi létből fakadó boldogságot érezhetik meg.

Elkészült egy felmérés is a családok évéhez kapcsolódó témában a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) közreműködésével, a gyermekvállalási szándékról kérdezték a határon túli családokat. Kiderült, hogy a gyermekvállalási kedv növekvőben van, Kárpátalján és Vajdaságban a legnagyobb, az előbbi régióban 87,2, nálunk 89,2 százalékos.

Ez az év a külhoni magyar gyermekek éve, és ehhez is számos projektum és program kapcsolódik majd. A részletekről még ebben a hónapban döntenek, és február első napjaiban tájékoztatják a nyilvánosságot – ígérte az államtitkár a sajtótájékoztatón. Mint mondta, most is egymilliárd forint a rendelkezésre álló pénzügyi keret.