2024. március 29., péntek

Több tucat champion egy helyen

A hétvégén kisállat-kiállítást tartottak Csantavéren

Csantavéren nagy hagyománya van a kisállattartásnak és -tenyésztésnek. Ezt bizonyítja, hogy a helybeli Kisállattenyésztők Egyesülete már a múlt század hatvanas éveiben megkezdte működését, és tradicionális kiállításukat, amelyre minden év januárjában kerül sor, az elmúlt hétvégén immár 54. alkalommal szervezték meg a falu központjában lévő Vadászotthonban. A kiállítás törzsanyagát ezúttal is a galambok képezték, több mint ötven fajta több mint 400 példányát tekinthették meg az érdeklődők. Emellett különböző díszmadarak, díszbaromfik és nyulak voltak láthatóak a rendezvényen. A kiállítók Vajdaság minden részéről érkeztek, de természetesen a legnagyobb számban a helybeliek képviseltették magukat.

A kiállítók között volt Burány Ferenc is, aki szervezőként is kivette a részét a rendezvényből.

Első ízben Csantavéren az olasz sirályka galamb (Fotó: Benedek Miklós)

Első ízben Csantavéren az olasz sirályka galamb (Fotó: Benedek Miklós)

– Kicsit szűkös a hely, ennek ellenére szép számban jelentek meg a tenyésztők. A rendezvény keretén belül arra törekszünk, hogy megismerjük egymás munkásságát, megmutassuk egymásnak, hogy ki mit tenyésztett, vagy milyen új fajta egy-egy példányára tett szert, vásárolt meg, hozott be külföldről. Egy-egy ilyen kiállítás annál színvonalasabb, minél több fajta galamb képviseli magát. Korábban én sem láttam, és eddig egyetlen csantavéri kiállításon sem szerepelt az úgynevezett olasz sirályka galamb, amiből ezúttal több példány is látható. A kiállítással elsősorban az a célunk, hogy a tenyésztők barátkozzanak, eszmét cseréljenek, illetve, hogy esetlegesen üzleteket bonyolítsanak le – mondta Burány, akitől azt is megtudtuk, hogy az ilyen és ehhez hasonló kiállításokra mindenhol október és február között kerül sor, mivel az állatok ekkor nyugalmi állapotban vannak.

A legfiatalabb kiállító a helybeli 15 éves Lassú Ferencz volt, aki fiatal kora ellenére már többéves tapasztalattal rendelkezik a díszbaromfi-tenyésztés terén.

Lassú Ferencz négy díszbaromfival vett részt a kiállításon (Fotó: Benedek Miklós)

Lassú Ferencz négy díszbaromfival vett részt a kiállításon (Fotó: Benedek Miklós)

– Egyik rokonunk foglalkozott díszbaromfival, és az egyik látogatásunk során nekem is megtetszett amit csinált, és én is beszereztem egy pár díszbaromfit. Jelenleg hét fajtával büszkélkedhetünk. Amikor csak tehetjük, rendszeresen részt veszünk kiállításokon, börzékre járunk. Csantavéren három éve állítok ki. A kiállítók között nem nagyon szoktam fiatalokkal találkozni, az idősebbeknek nincs nagyon utánpótlása. A környékben rajtam kívül csupán 2–3 fiatal foglalkozik még kisállat-tenyésztéssel – nyilatkozta Lassú Ferencz.

A fiatal kiállító által említett problémát felismerve a szervezők arra is figyelmet fordítottak, hogy a kisállat-tenyésztést népszerűsítsék a gyermekek körében is. Éppen ezért a legkisebbek ingyen látogathatták a rendezvényt. A zentagunarasi Pásztor Zoltán az unokáival látogatott ki az eseményre.

Magyar deres galambok egymás közt (Fotó: Benedek Miklós)

Magyar deres galambok egymás közt (Fotó: Benedek Miklós)

– Nem vagyok rendszeres látogatója az ilyen kiállításoknak, ez egy különleges alkalom. Úgy gondoltam, hogy kihasználom az alkalmat, és egy kis örömet szerzek az unokáimnak. A gyerekeknek nagyon tetszik, amit látnak. Főleg a díszbaromfik tetszenek nekik, a kakasok, tyúkok, hisz azok különböznek azoktól, amiket korábban láttak – fogalmazott Pásztor.

A kisállatok tenyésztői között vasárnap több, mint kilencven serleget és oklevelet osztottak ki, és a legszebbnek ítélt állatok elnyerték a champion minősítést. Emellett börzét is tartottak, ahol a kisállatok mellett különböző kellékeket is vásárolhattak az érdeklődők.