2024. április 25., csütörtök
XXVI. FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG

Katar is kipipálva

Szerbia a kiesés határán

Magyar részről kiváló első és profin lehozott második félidő jellemezte a férfikézilabda-világbajnokság harmadik fordulójában a Magyarország–Katar találkozót, melyet Lékai Máté vezérletével 32:26-ra meg is nyert északi szomszédunk. Az Angola ellen mutatott vasárnapi játék alapján sejteni lehetett, hogy az elsődlegesen esélyesebbnek vélt Katar nem lesz könnyű helyzetben, azt azonban csak kevesen gondolták, hogy a Csoknyai IstvánVladan Matić irányította gárda ilyen sima győzelmet arat.

Lékai Máté négy gólt szerzett, ráadásul szenzációsan szervezte a támadásokat (Fotó: MTI)

Lékai Máté négy gólt szerzett, ráadásul szenzációsan szervezte a támadásokat (Fotó: MTI)

A csapat végig fegyelmezetten kézilabdázott, az első félidő elején megszerzett három-, időnként négygólos előnyét gyakorlatilag végig őrizte. Néhány rövidzárlat ugyan akadt a mérkőzésen, ám ezeket egy-egy időkérés után sikerült áthidalni. A védelem ezúttal hátrányban is remekelt, elöl végre a lerohanások is bejöttek. A többgólos magyar vezetést egyedül a sok emberhátrány és büntető veszélyeztette, ám a védekezés erején felül teljesített, a sánc rendre odaért a lövők elé, Mikler ismét biztos pontot jelentett. Támadásban nem volt különösebb probléma, a lerohanások mellett az elzárások, az egy az egy elleni betörések is többnyire sikeresek voltak. A katari szakvezetés mindhárom kapusát kipróbálta, sokat hozzátenni azonban ők sem tudtak, a magyarok lövéshatékonysága páratlan volt a mérkőzésen, 36 próbálkozásukból 32 gól született, azaz közel 90 százalékos teljesítményt nyújtottak.

A védekezésünk egyre hatékonyabb, mindig tudtunk újítani, a nagy lövőiket többnyire távol tudtuk tartani a kaputól. Támadásban is előrébb léptünk, a lövés jól ment, Lékai Máté pedig rendkívül jól irányított. Holnap pihenünk, és finomítunk dolgokon, az emberelőnyeink nem sikerültek úgy, ahogy szerettem volna, de az eredményt nézve cseppet sem lehetünk elégedetlenek” – értékelt a mérkőzést követően Csoknyai.

A találkozó egyetlen szépséghibája Balogh Zsolt sajnálatos bokasérülése, az átlövő az első félidőt követően már nem tért vissza a pályára, az csak a későbbi vizsgálatok során derült ki, mennyire súlyos a dolog, remélhetőleg folytatni tudja a vb-t.

A magyarok holnap 18 órától Egyiptom ellen játszanak, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Az A csoport harmadik fordulójában a szerb válogatott 24:22 arányban vereséget szenvedett Brazíliától, s ezzel az eredménnyel nagyon valószínűvé vált, hogy Nenad Peruničić csapata nem juthat tovább a középdöntőbe, vagyis a csoportkör után búcsúzik a tornától.

Ha a címvédő franciák elleni második félidőt (9:17) nem számoljuk, a világbajnokság eddigi leggyengébb fél óráját zárta Szerbia a brazilok elleni csoportmeccs első felvonásában. A hatodik perc 3:2-es vezetése után ugyanis közel negyedórányi borzalmas játék kezdődött a Sasok számára: egyszer sem találtak be, míg a brazilok 7:0-s sorozattal tetemes különbséget alakítottak ki.

Nem csak az ötlettelen támadásszervezés és az egyéni hibáktól hemzsegő szerb játék (elöl és hátul egyaránt) okozta ezt: a brazil kapuban Leonardo Terçariol bravúros formában hárította a szerb lövések egész sorát, nemegyszer fogott közeli ziccert vagy tiszta kontratámadást.

Lazar Kukić gólja (4:9) aztán megszakította ezt a mélyrepülést, és a szünet előtti utolsó tíz percben a szerbek összekapták magukat, három gólra visszazárkózva (11:14). A legjobb egyéni teljesítményt ismét Bogdan Radivojević hozta, a Löwen jobbszélsője négy gólt lőtt a pihenőig.

Kemény, védekezős kézilabdát hozott a második félidő, amelynek az elején úgy tűnt, végleg lemondhat a fordításról Szerbia. Ám a 4:2-es brazil indulás (13:18) után rendeződött a játék, és hatalmas küzdelemnek hála visszajött a remény, Mijajlo Marsenić, Nemanja Ilić és Draško Nenadić góljaival a Sasok újra meccsben voltak a győzelemért.

Csakhogy kiderült, az első félidő kritikus negyedórája túl nagy előnyt adott Brazíliának. Az utolsó percekben a Sasok többször is az egyenlítésért mehettek előre (21:22), ám a kulcsfontosságú támadásokat elkapkodták, elidegeskedték a fiúk, visszatértek a hibák, s végül nem tudták elkerülni a vereséget.

Brazília a győzelemmel – matematikailag – bejelentkezett az A csoport harmadik helyéért, ehhez a dél-amerikaiaknak Oroszországot és Koreát is meg kell verniük a hátrelévő mérkőzéseiken.

Eredmények, A csoport, 3. forduló: Szerbia–Brazília 22:24. B csoport, 2. forduló: Spanyolország–Izland 32:25. 3. forduló: Izland–Bahrein 36:18. C csoport, 3. forduló: Tunézia–Chile 36:30. D csoport, 2. forduló: Svédország–Argentína 31:16. 3. forduló: Magyarország–Katar 32:26.