2024. március 29., péntek
DAKAR-RALI

Semmi sem dőlt még el

A KTM-es különítmény, Sam Sunderlanddel az élen (Fotó: Beta/AP)

A KTM-es különítmény, Sam Sunderlanddel az élen (Fotó: Beta/AP)

A 2019-es Dakar-rali mezőnye lehajtotta az idei megmérettetés felét, s aminek örülni lehet, hogy egyik kategória sem dőlt még el, hanem a héten derült csak ki, a Peruban rendezett flúgos futam végén ki örülhet igazán. A pénteki másik maratoni szakasz után szombaton pihenőnapot kaptak a versenyzők, de rájuk is fért, mert a púderszerű homok, a fesh-fesh példátlan galibát csinált, ráadásul az 5. szakaszt a sűrű köd miatt két óra késéssel indították, s a résztvevők egyszerűen nem láttak semmit, percekig álltak emiatt, ezért a rendezők a hármas ellenőrzőpontnál félbe is szakították a versenyt, mert egyszerűen életveszélyes volt az egész. Szalay Balázs ráadásul fék és pótkerék nélkül vágott bele, de az idegbajon kívül más kellemetlenség nem történt velük, így immár a 27. helyen vannak összetettben. Gyenes Emánuel romániai motoros is sikeresen teljesítette a Dakar felét, sérült karja ellenére immár a 2. a szerelők nélkül indult mezőnyben.

Szombaton tehát pihentek a versenyzők, a szerelők azonban lázasan dolgoztak, hiszen előbb ki kellett fújni a homokot a járművekből, s azt lehetőség szerint újszerű állapotba hozni, mert a fele még hátravan...

Az 5. szakaszt egyébként a brit Sam Sunderland (motorosok), a francia Sebastien Loeb (autósok), a holland Ton van Genugten (kamionosok) és az argentin Nicolas Cavigliasso (quadosok), összetettben pedig az amerikai Ricky Brabec, a katari Nasszer al-Attiyah, az orosz Eduar Nikolaev és a már említett Cavigliasso vezet.

A tegnapi 6. szakasz Arequipa és San Juan de Marcona között volt (810 és 838 km között, amiből 290–317 km volt a mért szakasz.