2024. április 20., szombat
JANUÁRI FILMBEMUTATÓK

Új év, új filmek

A szilveszteri bulizást és az újévi ünnepeket követően, az új esztendő első hónapjában, a hagyományokhoz híven egy viszonylag szolid, megaprodukció-mentes filmhozatalra számíthatunk. Ennek ellenére januári filmajánlónkban is fellelhetőek lesznek igazi filmcsemegék.

Rögtön az új esztendő harmadik napján érkezik a mozikba Asghar Farhadi elismert iráni rendező Mindenki tudja (Todos lo saben) című misztikus thrillere. A film főhőse Laura (Penélope Cruz), aki Argentínából utazik vissza a spanyol szülővárosába, hogy részt vegyen a nővére esküvőjén. Az ünnepély hirtelen nagyon sötét fordulatot vesz, amikor Laura tizenéves lányát elrabolják, ez pedig olyan eseményláncolatot indít el, amely során utoléri Laurát a család sötét múltja. Magyarországon úgyszintén ezen a napon kezdik el vetíteni az Asterix: A varázsital titka (Astérix: Le secret de la potion magique) című egész estés francia animációs filmet, amelyben a rettenthetetlen gallok varázsitalának megalkotója már igen idős, és ezért elhatározza, hogy egy utódot keres magának, akinek átadhatja minden titkát és a falu új varázslója lehet. Ebben kéri Asterix és Obelix segítségét, hogy a vidéket bejárva megtalálják a méltó fiatal varázslót.

Január 11-én a magyar mozikban Jussi Adler-Olsen A 64-es betegnapló (Journal 64) című világhírű bestsellerének adaptációját is végigizgulhatjuk, amelynek cselekményében munkások egy lakás falának bontása során szörnyű felfedezést tesznek: egy titkos szobában három mumifikálódott holttestre találnak. Az ügyet a Q-ügyosztály nyomozói, Carl Mørck és Assad kapják. Hamarosan rájönnek, hogy a szálak Sprogø szigetére vezetnek. A sziget hírhedt kórházában egykor nőket sterilizáltak, gyakran erőszakkal. Az egykori rémségek azonban nemcsak a három holttesttel vannak összefüggésben, a nyomozás további sötét titkokra is fényt derít. Ugyanezen a napon kezdik el vetíteni Clint Eastwood A csempész (The Mule) című filmdrámáját, amelyben Eastwood egy anyagilag leégett kisnyugdíjast alakít, aki vénségére a munkaerőpiac szürke zónájában talál viszonylag jól fizető állást: egy mexikói kartell drogfutára lesz.

M. Night Shyamalan előző filmjeinek bukdácsolása után két régi nagy sikerű filmjét idézi fel az Üveg (Glass) című alkotásában, amelyben A sebezhetetlen (Unbreakable) és a Széttörve (Shattered) világa találkozik egymással. A filmben Mr. Üveget (Samuel L. Jackson), az emberfeletti erővel bíró David Dunnot (Bruce Willis) és a Szörnyet (James McAvoy) egy pszichológiai intézetbe zárták, ahol kísérletezve próbálják megfejteni a képességeiket.

Úgyszintén az év első hónapjában kezdik el vetíteni A patthelyzet Sparrow Creeknél (The Standoff at Sparrow Creek) című thrillert, amelyet sokan a múlt esztendő nagy fesztiválkedvencének tartanak, ugyanakkor az elsőfilmes Henry Dunham munkáját szinte mindenki Tarantino első rendezéséhez, a Kutyaszorítóbanhoz (1992) hasonlítja. A film egy elhagyatott raktárépületben játszódik, ahol egy félresikerült akció után egy csomó nehézfiú gyűlik össze, hogy kiderítsék, mi történt, és ki a felelős a kudarcért. Vezetőjük, az egykori zsaru mindent megtesz, hogy megtalálja és a hatóságoknak átadja az elkövetőt, és ezzel megóvja társait, ám nincs könnyű dolga, különösen azután, hogy azok rá kezdenek gyanakodni.