2024. április 19., péntek
Matica srpska Galéria

Színvonalas produkció Isadora Duncan táncosnőről

A pravoszláv újév várása alkalmából az újvidéki Matica srpska Galéria az egyik kiállítási termében adott otthont a Viva Dance Academy Ki fél Isadora Duncantól c. musicaljének, amelynek bemutatására vasárnap két időpontban került sor. A színvonalas előadást 17 órától sok-sok érdeklődő gyermek, 19 órától pedig felnőttek tekintették meg díjmentesen.

Isadora Duncan, akit a modern tánc megalapítójának tartanak, 1877-ben született San Franciscóban. Hazájában, az Egyesült Államokban nem örvendett népszerűségnek, annál inkább becsülték Európában. 1900-ban Párizsba költözött, és az első lányokat, akiket táncolni tanított, örökbe is fogadta. A kalandos, hányatott sorsú balett-táncosnőről – az életét 1927-ben a franciaországi Nizza városában fejezte be tragikusan – Karel Reisz brit rendező Isadora címmel filmet készített, Vanessa Redgrave-vel a címszerepben.

Akárcsak a film, a Matica srpska Galériában bemutatott vasárnapi musical is a táncosnő My Life (Életem) c. önéletrajzi könyve alapján készült, Gee Gojak, a horvátországi származású, televíziós és fimszerepeiről ismert színművésznő forgatókönyve szerint és rendezésében úgy, hogy minden korosztály megérthesse, élvezhesse.

Az újvidéki Viva Dance Academy mintegy negyven, különböző korosztályú táncosa csodaszép kosztümökben, attraktív koreográfiában bizonyított technikai felkészültségéről. A produkciót színészi és bravúros táncjelenetekkel az Újvidéki Művészeti Akadémia egyetemistái ddr. Vitkay-Kucsera Ágota és Dijana Kozarski egyetemi tanárok utasításai alapján gazdagították.

Isadora Duncant Una Duraković, Szerbia egyik legsikeresebb és legtöbbet díjazott táncosa alakította. A többi szerepben is igen tapasztalt táncosok mutatkoztak be: Anđela Joković, Kristian Budičević, Lena Radonjić, Srna Matković. Szergej Jeszenyin szerepét ragyogóan formálta meg László Roland, a művészeti akadémia színnövendéke.

A sikeres koreográfia Gordana Oreščanin érdeme. 2012 óta ő tölti be a nemzetközi táncszervezet alelnöki tisztségét, mivel kiérdemelte a modern tánc legrangosabb nemzetközi elismeréseit. A legidősebb táncosokkal a koreográfiát Aleksandar Boškov gyakoroltatta be. Az előadás 94 kosztümje Kristina Babić népszerű jelmeztervező munkáját dicséri, a szólisták igen igényes ruháit pedig Nataša Vranešević volt balett-táncosnő készítette.

Az újvidéki Viva Dance stúdió negyed évszázados működése során Szerbia legtöbbet díjazott táncklubja, amely az ország határain túl is ismertté vált. Eddig a táncosai minden külföldi táncszervezet rendezvényéről rangos díjakkal tértek haza, népszerűsítve a modern balettet mint sportot és látványos, művészi, színházi produkciót.