2024. március 28., csütörtök

Orosz romantikusok válogatott remekművei

Szombaton este a pravoszláv újév tiszteletére az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának gálakoncertjén, a színház Jovan Đorđević színpadán M. I. Glinka, N. Rimszkij-Korszakov, P. I. Csajkovszkij és A. Borogyin legszebb műveinek részletei csendültek fel. A zenekart és a kórust a karizmatikus karmester Gianluca Marcianò vezényelte. Egyetlenegy szabad hely árválkodott a nézőtéren.

Koncert a javából (Bozsoki Valéria felvétele)

Koncert a javából (Bozsoki Valéria felvétele)

Az olaszországi származású Maestro, aki 2017 októberétől a tartományi székváros Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának vezető karmestere, a gálaműsort orosz zeneszerzők műveiből állította össze, hogy a zenekedvelők az ortodox újévet a szerb hagyományokhoz közel álló szerzeményekkel ünnepeljék meg.

A legnépszerűbb zeneszámok közül válogatott néhányat, ezenkívül néhány kevésbé ismert művet, hogy új dallamokkal is megismerkedjen a közönség. A karmester szerint az orosz operairodalom gazdag remekművekben, amelyeknek a dallamát a folklór és a hagyomány ihlette. Úgy gondolja, minden újévet együtt és ilyen zenével kellene megünnepelni a Szerb Nemzeti Színházban.

Vastapsot kapott Marija Ajan Korjagov oroszországi vendégművésznő, szopránénekesnő, valamint a hazai zeneélet rangos művészei, Branislav Jatić basszusénekes, Svitlana Dekar szoprán-, Nebojša Babić bariton-, valamint Vasa Stajkić baritonénekes. Ki-ki ragyogóan adta elő a maga operaszámát: Márfa áriáját (Rimszkij-Korszakov: A cár menyasszonya), Ivan Szuszanyin áriáját (Glinka: Ivan Szuszanyin), Líza áriáját és Tomszkij gróf balladáját (mindkettő Csajkovszkijnak A pikk dáma c. operájából), valamint Robert áriáját (Csajkovszkij: Jolanta opera).

Remekelt az operatársulat zenekara és kórusa is, elsősorban Borogyin Igor herceg c. operája poloveci táncainak, valamint Glinka Ruszlán és Ludmilla opera nyitányának, továbbá Csajkovszkij Anyegin operája Anyegin c. nyitányának előadásával. Így vált a kitűnő hangverseny gyönyörű estté azok számára is, akik szombaton nem az ortodox újévre készülődtek, hanem csak kikapcsolódásra vágytak.