2024. április 24., szerda

Fotókon a pillanat csodái

Három vajdasági fotóst díjaztak Nagyváradon

Szombaton Nagyváradon Ótos András, lapunk fotóriportere átvette a Brassaï Sajtófotó-pályázaton kiérdemelt elismeréseket. A Sportfotó kategóriában megosztott első díjat, Hír, eseményfotó kategóriában és Szocifotó, dokumentarista fotó kategóriában egyaránt II. díjat mondhat magáénak.

Fehér Ildikó felvétele

Fehér Ildikó felvétele

Lapunk fotóriportere mellett még két vajdasági fotóst részesítettek elismerésben. A szabadkai Molnár Edvárd, a Pannon RTV munkatársa két díjat tudhat magáénak. A fotóriporter kategóriában első helyet érdemelt ki, valamint a Szatmári Pap Károly Aranyérmet is neki ítélte oda az öttagú zsűri. A torontálvásárhelyi Martinek Imre a nagyváradi Eurofotoart Egyesület Szatmári Pap Károly plakettjét érdemelte ki.

A Brassaï fődíjat immár második éve a magyarországi Kerekes Istvánnak ítélte oda a zsűri. 
Immár harmadik éve, hogy a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete a romániai magyar és külhoni fotóriporterek-újságírók számára meghirdette a Brassaï Sajtófotó-pályázatot, amelyre a 2017-ben készült alkotásokkal lehetett pályázni hír, esemény; fotóriporter; portré; szociofotó, dokumentarista fotó és sportfotó kategóriában.

A korábbi évekhez hasonlóan csaknem harminc alkotó mintegy ezer felvételét értékelte a Dorel Găină képzőművész, a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem tanára, Dragoş Georgescu fotóművész, a nagykárolyi Károly kastély kulturális központ igazgatója, Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke, valamint a MÚRE részéről Rácz Éva és Szűcs László összetételű zsűri.

Az ünnepélyes díjátadáson többek között jelen volt Tóth István, Rácz Éva és Szűcs László is, valamint a nagyváradi dr. Ramona Novicov művészeti kritikus, aki ez alkalommal elmondta, hogy a pillanat csodáit örökítették meg a fotósok. 
Az eseményről a hét folyamán bővebben is beszámolunk.