2024. április 25., csütörtök

Brit üzem nyílt Leskovacon

Az Aptiv Packard egyelőre 400 munkást foglalkoztat, de az év végéig 1100-at szeretne alkalmazni

A brit Aptiv Packard, amelynek 2015 óta már működik üzeme Újvidéken, ma újabb gyárat nyitott, ezúttal a leskovaci ipari parkban. A gyártás ebben az üzemben mintegy 400 alkalmazottal indult, ám az év végéig a tervek szerint összesen 1100 munkást szeretnének foglalkoztatni.

A leskovaci gyár ünnepélyes megnyitóján Urlich Eichler, a vállalat Európával és a Közel-Kelettel megbízott termelési igazgatója elmondta, az Aptiv globális műszaki vállalat, amely igyekszik lépést tartani a világ változásaival. Sőt innovatív fellépésükkel ők maguk is aktívan hozzájárulnak a változásokhoz, így az Aptiv az autóiparban már 100 éve vezető pozíciót tölt be. A második üzem átadásával európai jelenlétüket szeretnék megerősíteni, így a leskovaci gyár tartja majd a kapcsolatot a régióban működő gyártóüzemekkel. A gillinghami székhelyű vállalat ezúttal 25 milliót ruházott be egy 30 ezer négyzetméter területű komplexum kiépítésébe, hogy többek között a Daimler autóipari óriás szállítója legyen.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Aleksandar Vučić államfő is, aki azt is bejelentette, hogy néhány hónapon belül egy újabb üzem megnyitása esedékes Kelet-Szerbiában.

Vučić szerint a leskovaci ipari parkra nagy igény volt, ezt mutatja az is, hogy az Aptiv álláshirdetésére első körben több mint 4000-en jelentkeztek, vagyis számos munkanélküli él ebben a városban. A több hektár területen fekvő ipari park újabb beruházók érkezésével megközelítőleg 3000 munkást alkalmaz majd, ám mint kiemelte, az utóbbi időben az állam 7 millió eurót fektetett be ebbe a városba, és nem ez az utolsó befektetése.

Az államfő elmondta továbbá, hogy a múlt évben a Nyugat-Balkánra érkező beruházások 60 százaléka valósult meg Szerbiában. Kiemelte, azt szeretné elérni, hogy a külföldi beruházók Szerbiát tekintsék a beruházások legjobb helyszínének, így a régióba érkező pénz legnagyobb része itt összpontosuljon.