2024. április 20., szombat

Február elsejétől kérhető a támogatás

Új szabályzatot tett közzé a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium az állattenyésztési támogatások feltételeiről és módjáról

A szaktárca pontosan meghatározta, kik és hogyan igényelhetnek állami támogatást marha-, sertés-, bárány- és gidahizlaláshoz.

A kérelmeket az Agrárkifizetések Igazgatóságánál kell benyújtani. Az állattenyésztők akkor jogosulnak támogatásra, ha a folyó év február 1-je és július 31-e között nyújtják be a kérelmet, és ha a hízójószágot az előző év, ebben az esetben 2018. október 1-je és a folyó év, jelen esetben 2019. június 30-a között adták/adják át a vágóhídnak, vagy adták/adják el kiszállításra.

Az egyes állatfajtákra külön-külön kell kérni a támogatást. Ugyanarra a hízófajtára a fent említett időszakban legfeljebb háromszor lehet támogatást igényelni, egy-egy egyedre pedig a naptári évben egyszer, a hizlalás befejeztével.

Egy-egy alkalommal legkevesebb 3 hízómarhára kérhetnek támogatást. A bejegyzett gazdaságok a naptári évben legtöbb 5000 sertés után igényelhetnek támogatást. A kérelem benyújtásakor kötelezően mellékelni kell a hiteles papírokat arról, hogy a vágóhíd mikor, mennyi és milyen hízót vett át a gazdától.

A kérelmeket a következő címre kell eljuttatni: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd. Minden részletről tájékozódhatnak a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium vagy az Agrárkifizetések Igazgatóságának honlapján: www.minpolj.gov.rswww.uap.gov.rs